Uitreiking van de Visser-Neerlandiaprijzen
Drs. M.J.A.R. Dittrich, voorzitter Nederland van het A.N.V., reikte onlangs twee Visser-Neerlandiaprijzen uit. Op 27 juni aan Mevr. Ida de Vos-van der Bos uit Pesse (gemeente Ruinen in Drente) een prijs voor persoonlijke verdiensten en op 20 juli j.l. een welzijnsprijs aan de Stichting ‘Gardevias’ in Driebergen.
De overhandiging van de prijs aan mevr. de Vos-van der Bos, in de vorm van een bedrag van f 7.500.- en de daarbij behorende oorkonde, vond in het gemeentehuis van Ruinen plaats. Burgemeester mr. De Boer fungeerde als gastheer en leidde de bijeenkomst in.
Mevr. de Vos kreeg de prijs omdat zij haar motorisch gehandicapte dochtertje, dat niet kan spreken, een symbolentaal had aangeleerd: het Bliss-systeem. Op die wijze kan een patiënt toch met de omgeving contact onderhouden. Mevr. de Vos stelde haar kennis in dienst van anderen en werd lid en later hoofdbestuurslid van de Bond van motorisch gehandicapten (BOSK), afdeling Drente.
De heer Dittrich prees de liefde, het geduld en de moed van mevr. de Vos om haar kind en ook andere gehandicapten bij te staan. Vooraf had hij de persoon en het werk van wijlen mr. Visser ten bate van de samenleving geschetst en een uitleg gegeven van de doelstellingen van het ANV. Zowel de heer Dittrich als burgemeester De Boer vereerden mevr. de Vos met een bloemenhulde.
Dhr. Dittrich reikt in Ruinen aan Mevr. Ida de Vos - van der Bos de enveloppe en de oorkonde uit.
Mr. J.J. Roetert van Lennep, voorzitter van ‘Gardevias’, wordt door de heer Dittrich met de toekenning van de prijs gelukgewenst. In het midden de heer H.C. de Haan, penningmeester van de Stichting.
De Stichting ‘Gardevias’ tracht jonge mensen tussen 16 en 30 jaar, die niet of slechts gedeeltelijk in staat zijn tot een eigen levensvervulling te geraken weer zelfstandig te doen worden in de samenleving. Het stichtingsbestuur probeert dit doel te bereiken binnen leef- en werkgemeenschappen aan de hand van een gerichte arbeidstherapie en een nauwe binding tussen de mens en de levende natuur. De jonge mensen zijn dan ook werkzaam in een agrarisch bedrijf: de boerderij Nieuw-Rijsenburg in Driebergen. De plaats waar ook de VN-prijs werd overhandigd.
De voorzitter van ‘Gardevias’, mr. J.J. Roetert van Lennep, begroette de gasten op de hoeve. In zijn welkomstwoord gaf hij een uiteenzetting over de voorgeschiedenis van de stichting en de pogingen financieel rond te komen. Vandaar de dankbaarheid voor het ontvangen van een VN-prijs. In zijn toespraak bij de prijsuitreiking belichtte de heer Dittrich het maatschappelijk belang van de stichting. Naar zijn mening zou mr. Visser het streven van de stichting van harte hebben gesteund.
Bondig samengevat zette hij vervolgens het doel en de werkzaamheden van het ANV uiteen; het behoeden en behouden van de Nederlandse cultuur en het bevorderen van de bindingen tussen Noord en Zuid binnen de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap. Nadrukkelijk legde hij daarbij de klemtoon op het feit dat het overgrote merendeel van de Nederlandse bevolking nauwelijks besef heeft van de bestaan van de Vlaamse gemeenschap. Laat staan van het leven en streven aldaar. En zo er sprake is van enige kennis, dan blijken het vertekende beelden te zijn, Als een sprekend voorbeeld geldt daarvan, aldus dhr. Dittrich, het denkbeeld dat men in Nederland heeft van de Ijzerbedevaart. Velen menen dat het een fascistische demonstratie is, terwijl het een uitgesproken vredesbeweging is en wel sedert de Eerste Wereldoorlog.
Daarna overhandigde de heer Dittrich de prijs van f 12.500,- en de oorkonde. Na de uitreiking bezichtigden de gasten, onder deskundige leiding, het bedrijf en de omliggende terreinen.