Na de afvalstroom de vliegasstroom?
Vorig jaar kwamen de Vlaamse/Belgische milieuverenigingen in het getouw tegen de niet-aflatende afvalstroom van Nederland naar - voornamelijk - Vlaanderen.
Circa 500.000 ton afval kwam jaarlijks de Nederlands-Belgische grens over. Dit alles had te maken met geld: het kostte aanzienlijk minder aan Nederland om het afval te gaan storten op Vlaamse/Belgische stortplaatsen dan het in eigen land te laten verwerken.
Dit alles leidde in Vlaanderen tot wijziging van het decreet betreffende het beheer van afvalstoffen: verbod op het storten van ingevoerd afval.
(In Neerlandia 1983/3, pp. 144-147, verscheen hierover een uitgebreid artikel van Rudie Bollaerts).
Nu echter dreigt er een nieuwe milieu-onvriendelijke stroom naar België/Vlaanderen te komen, namelijk die van de vliegas (= reststof van de vuilverbranding). De Afvalverwerking Rijnmond (AVR) heeft een overeenkomst gesloten met een Belgische asfaltproducent voor de levering van vliegas, waar het zal gebruikt worden voor de aanleg van asfaltwegen.
Behalve de vliegas kan de AVR ook de zogeheten ongesorteerde slakken (verbrandingsresten die nog blik en ijzer bevatten) in België kwijt. De ongesorteerde slakken worden verwerkt om de nog bruikbare bestanddelen te gebruiken. Wat dan nog overblijft zal worden gedumpt in Wallonië. Net als bij de afval vorig jaar is ook hier geld de hoofdoorzaak: de levering in België kost de AVR 25 tot 30 gulden per ton, terwijl in de Nederland de AVR circa 80 gulden per ton moet betalen om de vliegas kwijt te raken.
Tot nu toe stortte de AVR het goedje op een terrein in Rozenburg, omdat het in Nederland niet mag worden gebruikt voor de wegenbouw in verband met mogelijk milieugevaar.