lezen” en het symposion over “De boekenconsument” zelf.
Er werd uitgegaan van de vaststelling dat door de sterk bedrijfseconomisch georiënteerde benadering van het boek-communicatie-proces weinig aandacht wordt besteed aan de boekenconsument m.a.w. de nadruk valt te weinig op de individuele en maatschappelijke waardentoevoeging, die door boek en lezen worden gerealiseerd.
Gezien deze uiteindelijke functie van het boek is het verantwoord dat aan de consument meer aandacht wordt besteed.
Als het boek en lezen als maatschappelijk en cultureel waardevol wordt aangezien, moet de promotie van dit cultuurinstrument en deze cultuurtechniek worden nagestreefd. Op dit gebied hebben uitgevers en boekverkopers, hun organisaties en hun collectieve propaganda - onafhankelijk van de economische belangenverdediging - een taak.
Daarnaast heeft het onderwijs hierbij een belangrijke taak door het bevorderen van de leescultuur.
Bibliotheken en auteurs kunnen er ook toe bijdragen.
Deskundigen uit de bibliotheekwereld, het boekbedrijf en het onderwijs kwamen aan het woord in referaten en in panel-discussies.
Hierbij werd herhaaldelijk gewezen op het feit dat nog heel wat elementen op het gebied van boek en lezen te verbeteren zijn.
Zo blijkt er o.m. dat onderwijs en vorming in het huidige bestel lang niet altijd in voldoende mate bijdragen tot de vorming van de vaardige en kritisch ingestelde consument van informatie in welke vorm dan ook.
Bij de potentiële consument zou het profijtbesef, het waardenbesef m.b.t. het boek en lezen moeten worden bevorderd.
Het is de taak van de overheid om hiertoe een voorwaardenscheppend beleid te voeren.
Hierbij wordt gedacht aan een “Raad voor het boek” waarin betrokkenen bij het boekproces werken aan de beleidsvoorbereiding.
Deze idee werd reeds geformuleerd in 1982 tijdens het symposion van de Stichting Boek in het Limburgs Universitair Centrum.
Naast een globale visie moet een verantwoorde wetenschappelijke basis hieraan ten grondslag liggen.
Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek i.v.m. het boek-communicatie-proces bestaat er tot nu toe een leemte, zeker wanneer men wenst dat een geïntegreerde en dus multidisciplinaire en liefst interdisciplinaire benadering daarbij een absolute noodzaak is.
De Nederlandse Taalunie kan in dat verband belangrijk werk verrichten.
Vooral de door haar opgerichte Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren zou kunnen instaan voor het uitwerken van een strategie voor “het boek als instrument en het lezen als techniek”.
Gemeenschapsminister Poma beloofde in de slottoespraak van het colloquium dat de reeds opgerichte ‘Vlaamse Kommissie voor het Boek’ weer tot leven zou worden gebracht, in overleg met de Taalunie.
In de verwelkomingstoespraak van het symposion sprak A.W. Willemsen, de pas verkozen voorzitter van de Raad van de Nederlandse Taal en Letteren, de hoop uit dat binnenkort werk kan worden gemaakt van een beleid terzake.
Op het symposion werd het probleem van de boekenconsument direct benaderd met vragen als: tot wat dient het boek uit hoofde van de consument en aan welke vereisten moet het voldoen (kwaliteitsnormen voor de drager en voor de inhoud). Het colloquium en symposion werd door zowat 150 personen uit Noord en Zuid bijgewoond.
- Binnenkort verschijnt er een rapport ‘Fundamenten van een beleid voor boek en lezen’, geschreven door A. Grypdonck. Dit studierapport vormt een uitgangspunt voor een project over ‘Bouwstenen voor een beleid omtrent boek en lezen in het raam van de Nederlandse Taalunie’, dat door de Stichting Boek wordt georganiseerd.
Bedoeling is om in het voorjaar van 1985 een symposion hieraan te wijden. Het Congresthema zal hierop aansluiten: ‘Aspecten van een gemeenschappelijk beleid voor boek en lezen in Noord en Zuid’.
- De Stichting Boek heeft bovendien op vrijdag 7 september een symposion gepland over ‘Het Nederlands als taal van de wetenschap’. Deze studiedag zal doorgaan in de aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.