Noord-zuid afspraak over boekenprijzen verboden
Reeds in 1949 werden er grensoverschrijdende afspraken gemaakt i.v.m. de verkoop van het boek in Noord en Zuid.
Toen beslisten de “Vereniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels” (VBBB) in Nederland en de “Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen” (VBVB) in Vlaanderen om hun nationale afspraken over en weer toe te passen. Zo stelde een Nederlandse uitgever dus ook de verkoopprijs van zijn boeken in Vlaanderen vast en mochten Nederlandse boekhandels alleen boeken van aangesloten Vlaamse uitgevers verkopen en omgekeerd.
Deze overeenkomst werd in 1962 aan de Europese Commissie gemeld.
Zij oordeelde in 1977 dat de afspraken in strijd waren met het EG-principe van de onbelemmerde concurrentie, waarbij in 1981 de beschikking volgde dat de grensoverschrijdende overeenkomst tussen de VBBB en de VBVB verboden was.
Tegen deze beslissing gingen beide organisaties bij het Europees Hof van Justitie in beroep.
Het Hof bevestigde echter op 17 januari j.l. het eerder door de Europese Commissie uitgesproken verbod.
Het valt te betreuren dat het EEG-verdrag geen aparte regeling heeft voorzien voor “culturele” goederen.
Het boek vervult immers als cultureel goed een communicatie-functie binnen een gebied, waarvan de grenzen niet staatkundig-economisch maar wel taalkundig-cultureel worden bepaald.
De uitgevers en regeringen van Nederland en Vlaanderen zullen nu in elk geval een alternatief moeten vinden voor de verticale prijsbinding van het Nederlandstalig boek dat wel aanvaardbaar is voor de EG-commissie.