ANV-schooluitwisselingen tussen Nederland en Belgie
Op zaterdag 19 november 1983 vertrok een boot van Maastricht om over de Maas en het Albertkanaal naar Luik te varen. Aan boord bevonden zich ruim 150 docenten van scholen voor het voortgezet onderwijs in Nederland, Vlaanderen, Wallonië en de Oostkantons van België die bijeen waren om zich te oriënteren over schooluitwisselingen of om voor deze uitwisselingen reeds tot afspraken te komen.
Na ontvangst met koffie en Limburgse vla opende de heer Theunissen, de voorzitter van de ANV-werkgroep ‘Leraren Nederlands in de taal-grensgebieden’ de bijeenkomst.
‘Voor een beter begrip voor elkaar kunnen internationale schooluitwisselingen een belangrijke bijdrage leveren’, zo begon de heer Theunissen zijn openingswoord.
Vervolgens vertelde de heer Theunissen iets over de voorgeschiedenis die tot deze dag heeft geleid. ‘De ANV-werkgroep organiseerde in september 1982 een conferentie voor leraren Nederlands uit Wallonië, de Oostkantons van België en Noordrijn-Westfalen. Een van de programma-onderdelen was de ‘Internationale schooluitwisselingen’, waarover deskundigen, waaronder vertegenwoordigers van de ministeries hun licht lieten schijnen. De heer Galliez van het Centre d'Animation en Langues stelde voor een contactdag op een boot te organiseren. Om een spraakverwarring te voorkomen besloten we ons te beperken tot België en Nederland. Het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen en de Vereniging van Vlaamse Leerkrachten (VVL) gaven onmiddellijk hun enthousiaste medewerking aan dit project’.
De heer Theunissen legde de nadruk er op dat voor de organiserende instellingen het meeste werk nu was gebeurd en hij nodigde de deelnemers uit zelf aan de slag te gaan om zodoende tot afspraken voor schooluitwisselingen te komen.
De bedoeling was overeenkomstige scholen zo veel mogelijk met elkaar in contact te brengen. Door middel van een gelijke codering van die scholen waren de contacten snel gelegd.
Een secretariaat bemand door degenen die reeds met schooluitwisselingen vertrouwd waren, beantwoordde de meest uiteenlopende vragen en zorgde voor de coördinatie van het geheel.
Nadat de lunch was gebruikt werd tegen 14 uur Luik bereikt waar men een kleine twee uur kon passagieren. Een deel bracht een georganiseerd bezoek aan het museum voor de Waalse kunst en cultuur. Anderen verkenden de stad op eigen gelegenheid. Tegen 16 uur was iedereen terug aan boord en vertrok de boot ‘De Limburger’ weer naar Maastricht.
Aan het officiële deel van het programma kwam halverwege de terugtocht een einde. Velen hadden afspraken voor een leerlingenuitwisseling gemaakt en de overigen die aanwezig waren om zich hierover te laten informeren zouden dit bij hun bestuur bepleiten.
In zijn slottoespraak bedankte de heer Theunissen eenieder die met zijn of haar enthousiaste bijdrage de dag tot een succes maakte. In het bijzonder bedankte de heer Theunissen mevrouw Laane van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen en de medewerkers van het Centre d'Animation en Langues en de Vereniging van Vlaamse Leerkrachten die binnen een zeer korte tijd zo'n groot aantal gemotiveerde deelnemers bijeen wisten te brengen.
De deelnemers zullen de resultaten van deze dag en van de daarop volgende uitwisselingen kenbaar maken aan de instellingen die de tocht organiseerden.