gaat er daar dagelijks de krant leest, naar de radio luistert en TV bekijkt, zal er binnen een week ernstig aan gaan twijfelen of Nederland en België wel bestaan!
De voorbeelden zijn eindloos uit te breiden.
Ieder beschaafd land geeft buiten zijn grenzen informatie over zichzelf. Wij doen dat ook, maar via onze Wereldomroepen, die zich nauwelijks of niet tot Europa richten. (De Nederlandse Wereldomroep, die een voortreffelijk en ook door België benijd orgaan is, zendt niet eens uit in het Duits).
De Delta-werkgroep heeft het allemaal lang en breed onderzocht. Ook andere mogelijkheden om deze problemen aan te pakken zijn bezien, met name ook op technisch terrein, kabel, satelliet, TV. Maar steeds bleek de klassieke stoomradio het meest efficiënt.
Dit wat de Delta-uitstraling naar Europa betreft.
Maar moet er werkelijk iets gebeuren voor het publiek binnen Vlaanderen en Nederland, waar immers al zoveel communicatie bestaat? Dat zou je zeggen, ja; maar op de keper beschouwd valt het erg tegen! Wanneer er naar elkaars TV gekeken wordt, gaat het vooral om recente speelfilms in België en om fenomenen als de ‘Banana Split Show’ en Amerikaanse series in Nederland. Het effect voor de culturele integratie kan dan alleen maar van de omroepsters komen, lijkt mij.
Contacten tussen Vlaamse en Nederlandse programmamakers zijn er wel, maar meestal niet van lange duur. Niet zelden komen zij tot stand op grond van incidenteel geldgebrek. Twee partners poolen hun middelen en kunnen dan samen meer doen, dan apart. Daar is volstrekt niets tegen. Alleen: dergelijke relaties blijken zeer onbestendig en zijn teveel afhankelijk van persoonlijke en toevallige interessen. Moeten er echt zoden aan de dijk van de culturele integratie komen, dan moeten de contacten en processen worden geïnstitutionaliseerd. Daarvoor is Delta onontbeerlijk.
Ik ga in dit blad niet betogen waarom het de voorkeur verdient met z'n 20 miljoenen te opereren en niet exclusief Noord- dan wel Zuid-Nederlands.
Ik wil wel de aandacht vestigen op simpele feiten als, zo Nederlanders en Vlamingen elkaars kranten al lezen, dit nog altijd een bron is van lullig vermaak. Wanneer zij elkaars radio-nieuwsuitzendingen al beluisteren, blijken die niet zelden voor een groot deel onbegrijpelijk te wezen, én vanwege het taalgebruik, én door een ander maatschappelijk stelsel en jargon. Wanneer je culturele integratie wilt - dit vooropgezet... en andermaal: ik acht mij in dit milieu ontslagen het aardige daarvan te belichten - kun je niet volstaan met zaken als het uniformeren van spellingen, hoe nuttig dat ook is.
Een professionele Vlaams-Nederlandse programmastaf, die dagelijks werkt aan een radioproduct, dat qua inhoud en vorm verstaanbaar is voor 20 miljoen Nederlands-sprekenden, levert daarmee op zich een cultureel artefact van de eerste orde. Het is ook verschillend van alle bestaande producten in de media. Dat alles is duidelijk aangetoond door de Delta-werkgroep. Wie de moeite neemt de programmatische opzet door te nemen, krijgt daar het beeld van een verspreidingsorgaan van cultuur-in-de-breedste-zin ten behoeve van een duidelijke doelgroep, die - hoe vreemd het ook klinken moge - totnogtoe stelselmatig verwaarloosd werd.
En dit ten detrimente van ons aller belang. Wij kunnen met z'n 20 miljoenen samen méér, dan gescheiden door die vreemde, tegennatuurlijke, maar hardnekkige grenzen.
De normale reactie, die te vernemen valt van mensen bij kennisneming van het Delta-rapport is ‘Het idee is dermate voor de hand liggend en practicabel, dat het vreemd is, dat we al niet lang geleden met de uitvoering begonnen zijn’.
Ik moet U bekennen, dat ik - pleitend voor Delta - vaak het gevoel heb anno 1983 te betogen, dat waterleiding eigenlijk een heel goed ding is.
En dit vooral wanneer er de gelegenheid is zo'n waterleiding helemaal opnieuw op te zetten en het dus b.v. zonder de ouderwetse loden buizen gebeurt, die helaas in de bestaande kanalen nogal eens blijken voor te komen. Want van lood in het drinkwater wordt je gek. Het Romeinse Rijk schijnt er al aan onder te zijn gegaan.
Fred van LEEUWEN