Holstentor (1478) in Lübeck, naar het voorbeeld van het Rabot in Gent.
Op 9 juni 1407 werd Zwolle voor de tweede maal in de Hanze opgenomen. Deze oorkonde werd in Lübeck geschreven in het Nederduits, waarvan men zich bediende in het gehele gebied van Vlaanderen tot de Oostzee.
worden georganiseerd. Een tentoonstelling is gewijd aan ‘Bauten der Hansestädte’. Op een symposium zullen historici uit de Bondsrepubliek het thema ‘Geschichte in der Kulturarbeit der Städte’ behandelen. De verschillende aan de Hanze-dagvaart deelnemende steden hebben gelegenheid in stands op de markt van Lübeck bekendheid te geven aan ambachten, kunst en specialiteiten van hun stad. Voorts bestaat het voornemen zeilwedstrijden te organiseren van oude schepen uit de verschillende landen. Van 7 tot 15 mei zal in Lübeck een consumentenmarkt worden gehouden onder de titel ‘Handel und Hanse’. De keuze van Lübeck als zetel voor de Hanze-dagvaart 1983 ligt voor de hand. Deze Oostzeestad heeft in de geschiedenis van de Hanze de belangrijkste rol gespeeld. Nog altijd wordt in de officiële stukken gesproken van de ‘Hansestadt Lübeck’. De Hanze kwam in de jaren 1356 tot 1359 tot stand. Vanaf het begin was Lübeck hierin de drijvende kracht. Naar schatting kon de Hanze in zijn bloeitijdperk 70 tot 80 steden als lid beschouwen. De belangrijkste Nederlandse Hanzesteden waren vooral te vinden langs de IJssel en de Oostkust van de Zuiderzee. Door deze waterwegen waren verbindingen mogelijk met de Rijnvlakte, Westfalen, de Oostzee, Noorwegen en Engeland. Sinds de 15e eeuw werden 13 Nederlandse steden als volberechtigde Hanzesteden erkend: Zwolle, Kampen, Deventer, Zutphen, Harderwijk, Staveren, Elburg, Groningen, Nijmegen, Arnhem, Roermond, Venlo en Bolsward.
Zoals gezegd, de laatste Hanze-dagvaart vond plaats in 1669. De afgevaardigden op deze vergadering kwamen overeen de belangen van hun handel in de geest van de Hanze te laten behartigen door Lübeck, Bremen en Hamburg, welke laatste zich zo goed mogelijk van hun taak hebben gekweten. Tekenend voor de nog altijd aanwezige belangstelling voor de Hanze is de Lübeckse ‘Stiftung Kulturgut hansischer Städte’. Hoewel de meeste huidige Oosteuropese steden (behalve Rostock) zich tot nu toe afzijdig hebben gehouden van de Hanzemanifestaties, zal deze Stichting een tentoonstelling organiseren ‘Darstellung der Städte Riga, Reval, Wisby sowie der Danziger Artus-Brüderschaften’ in het Schabbelhaus, Mengstrasse 48 in Lübeck.
Duidelijk is dat de Hanzedagen in Lübeck op 8 en 9 september a.s. een belangrijk cultureel en comercieel evenement zullen vormen, waaraan ongetwijfeld vele vertegenwoordigers uit de Lage Landen zullen deelnemen. Voor verdere informatie verwijs ik tenslotte naar het Presse- und Informationsamt der Hansestadt Lübeck, Kanzleigebäude, Breite Strasse 62, Lübeck.
P. KRUG