Belangstelling theatervoorstelling loopt terug in Nederland
De publieke belangstelling voor gesubsidieerd theater daalt al jaren. Volgens de laatste CBS-cijfers (van het seizoen '78-'79) trekt het totale repertoiretoneel een miljoen bezoekers per jaar.
Drs. G. Tinholt, directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, is somber over de toekomst. ‘Het veranderd gedragspatroon van de laatste tien jaar zet zich door. Daarbij komt de slechter wordende financiële situatie van de gezinnen. Bovendien loopt door bezuinigingen het aantal voorstellingen terug en dat heeft een versterkend effect op de bezoekcijfers’.
Drs. W. Knulst van het Sociaal en Cultureel Planbureau stelt op zijn beurt vast dat het gesubsidieerd toneel er niet in geslaagd is om nieuwe publieksgroepen aan te trekken.
Ondertussen heeft minister Brinkman van WVC besloten om de subsidie voor de toneelgroepen Proloog (Eindhoven) en Nieuwe Komedie (Den Haag-Scheveningen) te beëindigen. Dit houdt de opheffing in van beide gezelschappen.
Minister Brinkman heeft voor 1983 een totaalbedrag van 3,2 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor toneel. Dat is 20% minder dan in 1982.
De theatergezelschappen hebben hiertegen reeds geprotesteerd door middel van een gratis voorstelling van alle gezelschappen op 1 februari. Bedoeling van deze actie was, zoals een woordvoeder uitdrukte: ‘Vandaag nog te laten zien wat men in de toekomst waarschijnlijk zal moeten missen’.