Universiteit
Credit-systeem aan de universiteiten: Nederland stopt ermee, België wil ermee starten
Minister van Onderwijs Coens wil samen met zijn franstalige collega Tromont het ‘credit’-systeem invoeren aan de universiteiten. Dit betekent dat studenten zelf zouden bepalen wanneer ze examens voor hun vakken of gedeelten daarvan afleggen. Dit systeem wordt in Nederland vanaf dit jaar teruggeschroefd omdat de studenten gemiddeld twee jaar langer studeerden dan hun Belgische collega's.
Ook in Nederland bedraagt de normale studieduur voor een licentiaat vier jaar. Maar sinds lang kiezen de studenten er zelf wanneer ze examens voor een bepaald vak of gedeelten daarvan afleggen. Wanneer ze slagen krijgen ze een ‘credit’, wat betekent dat ze voor altijd vrijgesteld zijn voor dit vak. Dit systeem heeft zekere voordelen, maar het maakte ook dat de Nederlandse studenten gemiddeld zeven jaar studeerden. Na acht jaar studeren is slechts 26 à 59 pct. gediplomeerd. Velen doen er zelfs langer over want het uiteindelijke geslaagden% is 60 pet. (tegen 50 pet. in België). Ex-minister Pais vond dit alles niet meer betaalbaar. Met ingang van dit schooljaar wordt het ‘credit’-systeem teruggeschroefd. Studenten mogen voortaan niet langer dan zes jaar studeren voor een licentiaatsdiploma.
Uitgerekend op hetzelfde moment willen de ministers van onderwijs in België het ‘credit’-systeem invoeren met een maximum studieduur van acht jaar voor een licentiaat.