Heerlen
Heerlen is de standplaats van de Open Universiteit. Daar komt het administratieve centrum, hoofdkantoor zou je kunnen zeggen. Daar zal het cursusmateriaal worden ontwikkeld. Daar komt ook de uitgeverij van de Open Universiteit. Bij de Open Universiteit zal het om zulk specifiek onderwijsmateriaal gaan, dat men er voor heeft gekozen om dit in eigen hand te houden.
In tegenstelling tot zoals het bij de Engelse Open Universiteit is gegaan, wil men slechts een bescheiden gebruik maken van rechtstreekse TV-uitzendingen, omdat die het bezwaar hebben dat de studenten altijd op een vaste tijd naar zo'n programma moeten kijken. Men zal veel meer met video-banden gaan werken, die de student in zijn of haar eigen tijd en eigen tempo kan gebruiken. De studenten zullen ermee kunnen werken hetzij thuis, hetzij in de studiecentra van de Open Universiteit, die overal in het land zullen worden ingericht.
Die studiecentra vormen een belangrijk onderdeel van de Open Universiteit. Studenten kunnen, als ze dat willen, daar in contact komen met medestudenten en met studiebegeleiders en zo leerstof met elkaar bespreken.
Het is de bedoeling om met deze studiecentra zo veel mogelijk tegelijkertijd te beginnen, waarbij men een zodanige spreiding over het land nastreeft dat de gemiddelde afstand tot zo'n studiecentrum niet veel groter zal zijn dan vijfentwintig tot dertig kilometer. Het zullen er achttien tot vierentwintig worden, de Minister moet daarover nog beslissen. Er zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van bibliotheken en van gebouwen van universiteiten en instellingen voor hoger beroepsonderwijs.
In de Vlaamse Raad is ondertussen de bespreking begonnen van twee voorstellen van decreet, dat van oudminister J. Ramaekers en dat van mevrouw W. Demeester-De Meyer, beide tot organisatie van de Open Universiteit in Vlaanderen.
Daarenboven heeft de Vlaamse Executieve een werkgroep belast met het opstellen van een advies over de problematiek van de Open Universiteit.
Spontaan rijst bij ons de vraag, en de zorg, of er dan echt behoefte is aan apartheid op dit terrein? Ligt het niet veeleer voor de hand voor het op gang brengen van deze nieuwe onderwijsvorm van in den beginne het hele Nederlandse taalgebied als markt en werkgebied te kiezen?
Wij vernemen dat er reeds bij de eerste gesprekken die hebben geleid tot de oprichting van de Open Universiteit gedacht werd aan inspraak en medewerking van Vlamingen. Het centrum bevindt zich te Heerlen, niet zover van de grens met België. Er werken in het centrum ook Vlaamse stafleden en wetenschappelijke medewerkers. Het werd helemaal niet uitgesloten dat er in het bestuur Vlaamse leden worden opgenomen.
De Vlaamse bewindslieden staan hier voor een belangrijke keuze. Wij hopen dat zij, mede in het licht van hun budgettaire zorgen, resoluut zullen kiezen voor het voortzetten van de weg die zij met het ondertekenen van het Taalunieverdrag zijn ingeslagen: de toekomstgerichte weg van een gezamenlijk beleid voor het hele Nederlandse taalgebied.
NEERLANDIA