Milieu
Radio-actieve afval opslaan in Moerdijk
In de Brabantsegemeente Moerdijk is enige deining ontstaan nadat bekend werd dat het ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne overweegt om radio-actief afval op te slaan op het industrieterrein Moerdijk. Sinds enige tijd speelt de overheid met de gedachte om het storten van radio-actief afval in zee - voorlopig - te vervangen door het opslaan van dat afval op speciale terreinen. Het afval is in hoofdzaak afkomstig van ziekenhuizen, bedrijven en het Energie Centrum Nederland in Putten.
Een woordvoerder van het ministerie verklaarde onlangs dat het onderzoek naar mogelijke opslagplaatsen nog niet is afgerond. Daarom is het op dit moment nog niet te zeggen of Moerdijk als zodanig zal worden aangewezen, temeer daar Den Helder daarvoor in principe een tererin heeft aangewezen.
Dit neemt echter niet we g dat bij het Industrie- en Havenschap Moerdijk (IHM, deelnemers zijn de provincie, de gemeenten Breda, Zevenbergen, Klundert en H. en L. Zwaluwe) deze optie van het ministerie niet in dank werd afgenomen.
Burgemeester Seelen van Zevenbergen is uiterst afwijzend teen dit project: ‘Het is een bedreiging van het leefmilieu in de Noord-Westhoek en wellicht nog verder. Bovendien is een dergelijke opslagplaats niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van het IHM’.
Alhoewel de IHM dit jaar nog geen vierkante meter grond aan het bedrijfsleven kon verkopen, is men er niet van plan om toe te happen op een eventueel bod van het ministerie. PvdA-raadslid De Groot: ‘Het IHM kan misschien wel moeilijk zijn grond kwijt, maar als het zo moet, dan liever niet’.
Het bestuur van de Brabantse Milieufederatie (BMF) heeft de consequentie getrokken uit de afwijzingen van het dumpen in zee en ruimte: elk land moet zijn eigen radio-actieve afval zelf bergen. P. van Meijenfeldt: ‘Wij denken aan één centrale opslagplaats. Wanneer je Nederland bekijkt is er maar één reële mogelijkheid: het terrein van de ECN in Putten. Dat is de enige plaats waar alle aanwezige kennis verzameld is over kernenergie en over de kernafvalproblematiek. Het is bovendien een goed bewaakt gebied’.