Enkele hoofdlijnen
Ik ben er mij van bewust dat ik maar enkele hoofdlijnen kan aanduiden als ik het begrip ‘verscheidenheid’ in dit verband voor een ogenblik ga onderstrepen.
Zoals ik hierboven al heb opgemerkt, mag tot 1 september pas met de uitzendingen van het ‘eigen’ programma begonnen worden als het middaguur is aangebroken. Onderbroken door de ‘Muziekkalender’ en een nieuwsuitzending kan dagelijks tot twee uur geluisterd worden naar een Tafelmuziek-programma, dat voor het overgrote deel gevuld wordt met werken van componisten uit de 17e en 18e eeuw.
Uitzonderlijk rijk aan variatie is het programma-onderdeel dat in de middaguren de studio's ‘verlaat’; de éne keer wordt het aangekondigd als ‘Een zomernamiddag op weg naar zee’, een andere keer krijgt het het opschrift ‘sEeuwen in vogelvlucht’ of ‘Muziek voor alle windstreken’ mee. Tijdens het laatste uur van de middag wordt nogal eens aandacht besteed aan ‘Muzikaal Europa’, een programma waarin een bepaald land voor de micro mag ‘poseren’.
's Avonds tussen acht en tien uur wordt meestal een rechtstreeks concert uitgezonden; ofwel gebeurt dit vanuit de eigen studio (de luisteraar is dan ‘Te gast bij BRT 3’) ofwel is het een relais van een buitenlands station. De uitzending die een kwartier voor middernacht wordt beëindigd, wordt verschillende keren afgesloten met een passende ‘Avondmuziek’, waarin een keur van serenades te beluisteren valt. Maar ook wordt dit tijdstip nogal eens gebruikt om ‘Nieuwe
Technische kamer, Radio-studio
muziek’ of ‘Kamermuziek’ ten gehore te brengen. Andere zeer boeiende programma-onderdelen zijn ‘Musica antiqua’ en ‘Meesterwerken der vocale kunst’. Verder wordt op gezette tijden aandacht besteed aan het muziekleven in het Vlaamse land, o.a. in het programma ‘Koorleven in Vlaanderen’. En wanneer daartoe aanleiding is, moeten componisten het zich laten welgevallen dat ze in de ‘schijnwerpers’ komen te staan.