Een gemeenschappelijke politiek in de Lage Landen
Het nut van een gemeenschappelijke politiek in de Lage Landen zou in principe moeilijk kunnen betwist worden.
Van geo-politiek standpunt zou dit onze bevolking de mogelijkheid geven zich in internationaal kader beter te laten gelden ter verdediging van haar belangen en zou de positie onder meer van de Nederlandstaligen in EEG-verband duidelijker tot uiting komen.
Ook transport-economisch en wat de cultuurpolitiek betreft is het duidelijk dat de Lage Landen wat het eerste betreft en de Nederlandstaligen wat het tweede betreft ongetwijfeld hun mogelijkheden meer en beter zouden kunnen valoriseren in internationaal verband indien dit gemeenschappelijk zou kunnen geschieden.
Of de Lage Landen, hetzij dan Vlaanderen en Nederland, België en Nederland een politiek zouden voortbrengen die getuigt van meer openheid en meer vrijheid, is een vraag die niet automatisch positief kan beantwoord worden.
Wel kan men rustig stellen dat een politieke versmelting de mogelijkheid zou bieden tot meer pluralisme, gelet op een groter aantal schakeringen van partijen en tendenzen, de dominantie door één enkele strekking in dit geheel wel onmogelijk zou maken. Dit aspekt is bijzonder actueel omdat met de groeiende Vlaamse autonomie inderdaad de levensbeschouwelijke remmingen opnieuw opduiken. De federalisering van het onderwijs bijvoorbeeld, een evident onderdeel van een volwaardige autonomie, heeft af te rekenen met begrijpelijke remmingen en moeilijkheden die verband houden met de vraag of het pluralisme in Vlaanderen wel voldoende gewaarborgd is.
Een zuivere toepassing van een proportionele vertegenwoordiging in ‘De Nederlanden’ zou meer geschakeerdheid meebrengen, meer coalitieformules mogelijk maken en daardoor de dominantie van een enkele partij of van een tendens vrijwel onmogelijk maken.
Tevens zou de ietwat schrale politieke waaier die in België en Vlaanderen aanwezig is, daardoor uitgebreid worden, wat vanuit het standpunt van geestelijke beweeglijkheid en vrijheid zeker een voordeel zou zijn.
Ook zonder politieke versmelting kan een nauwere samenwerking en een intenser uitwisseling tussen Nederland en Vlaanderen, het Nederlandse voorbeeld misschien afstralen op Vlaanderen.
Het is nu immers reeds zo dat in Nederland het politiek leven beweeglijker is en de reële politieke vrijheid groter is dan in Vlaanderen of België.
Samenvattend mogen wij zeggen dat wanneer men in abstracto de vraag stelt naar het nut van een gemeenschappelijke politiek in de Lage Landen, deze vraag positief moet beantwoord worden.
Vervolgens komt de beschouwing over de mogelijkheden tot realisering van een dergelijke gemeenschappelijke politiek.
Een eerste benadering is deze van een vrijwillige samenwerking van het type internationale, interstatelijke samenwerking.
Benelux was hiervoor een aanloop. In dit verband trouwens past de verwijzing naar de historisch en geopolitieke installing van Paul Henri Spaak, die alhoewel franstalig, de Benelux-idee krachtig propageerde om België te vrijwaren voor een al te grote aanhaligheid vanwege Frankrijk.
De Benelux-politiek is thans geblokkeerd en is min of meer mislukt. De oorzaak moet gezocht worden in het feit dat de Benelux-idee ondertussen overstegen is door de EEG-conceptie, maar dit is niet de enige oorzaak. Ook binnen de EEG zou een speciaal Benelux-verband denkbaar zijn. Het is evenwel het taalkundig etnische chauvinisme van de Walen dat aan de basis ligt van deze blokkering.
Vandaar dat moet uitgekeken worden naar de mogelijkheden van een samenwerking tussen Vlaanderen als dusdanig en Nederland, dit in het kader van de autonomie vervat in de wetten op de staatshervorming.
Deze staatshervorming is hiervoor echter niet toereikend. De geschapen instrumenten, vooral het feit dat het Vlaamse Parlement een afsplitsing is van het centrale parlement, en geen echt eigen autonoom parlement, spelen hierbij een remmende rol in deze zin dat men van dit parlement niet vlug moet verwachten dat het eigenmachtig zijn internationale rechtspersoonlijkheid desnoods boven en tegen de centrale staat zal durven affirmeren, zoals bijvoorbeeld Quebecq dit doet in Canada.