Het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut te Florence
De voornaamste taak van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorische Instituut (Instituto Universitario Olandese di Storia dell'Arte) te Florence is het geven van impulsen en het bevorderen van kunsthistorisch onderwijs en onderzoek van studenten, promovendi en docenten van de diverse Nederlandse universiteiten.
De geschiedenis van het Instituut begon In 1955. In dat jaar nl. besloten curatoren van de Rijksuniversiteit Utrecht om een kunsthistorisch instituut te Florence op te richten. Dit gebeurde op instigatie van prof. Hoogewerff, voormalig directeur van het Nederlands Instituut te Rome en emeritus hoogleraar in de kunstgeschiedenis te Utrecht. Deze wilde ook in Florence een Nederlands centrum stichten waar met name kunsthistorici gelegenheid zouden vinden om de artistieke relaties tussen Italië en het noorden te bestuderen, evenals de Italiaanse kunst zelf.
Al spoedig begonnen Nederlandse universiteiten zich voor het Instituut te interesseren. De culturele Stichting Custodia en haar voorzitter Frits Lugt, een bekend verzamelaar en tevens stichter van het Institut Néerlandais te Parijs, toonden eveneens belangstelling.
De heer Lugt wist in 1957 een vijf jaar eerder gebouwde villa te verwerven. Dit huis, ook nu nog de Zetel van het Instituut, werd zodanig verbouwd dat niet alleen aan individuele (student-) onderzoekers maar ook aan groepen onderdak kon worden geboden. Vanaf dat moment kwam er een duidelijke lijn in de activiteiten van het Instituut. De accommodatie voor verblijf en de wetenschappelijke hulpmiddelen konden aan de groeiende behoefte worden aangepast.