Plannen voor een Belgisch Zuidoost-Brabant
Groot-Eindhoven blokletterde op 25 maart een bericht dat de nodige opschudding verwekte: ‘Geheime plannen uitgelekt. Zuid-Oost Brabant bij België als Nederland zijn zin krijgt’. Als reden voor de voorgestelde transactie wordt in het geheime rapport van Binnenlandse Zaken ‘het toenemend aantal grensoverschrijdende contacten’ aangehaald!
‘Genoemd worden’, aldus Groot-Eindhoven, ‘de duistere praktijken van clandestiene alcoholstokerijen in de grensstreek, belastingontduiking van Nederlanders die in Zuidoost-Brabant werken maar in België wonen, plannen van een Belgische waterleidingmaatschappij die grondwater uit de Belgische Kempen wil gaan oppompen zonder dat vooralsnog een oplossing is gevonden voor het dalend grondwaterpeil in de Nederlandse Kempen en, niet in de laatste plaats, de kernenergieplannen in het Belgische Mol. Zuidoost-Brabant kan - aldus het rapport - ongehinderd meeprofiteren van die kernenergie in Mol als het gebied zelf bij België wordt getrokken. Bovendien wordt het opstellen van een rampenplan aanzienlijk gemakkelijker als de grens verder van Mol komt liggen.
Bijkomende factoren die in het voordeel van een transactie spreken zijn volgens het rapport: de koopsom - geraamd op enkele miljarden - waarmee Nederland een aanzienlijk deel van de schatkist kan vullen, een forse daling van het aantal werklozen in Nederland; de problematiek bij de grenspost Reusel/Arendonk nabij de E3 vervalt.
De nadelen, zoals wijziging van het geldstelsel, wijziging van de paspoorten van Zuidoostbrabanders, vervanging van de bordjes “politie” door “rijkswacht” en andere nationaal gebonden zeden komen voor rekening van België.
Niettemin zijn de Belgen volgens het ambtelijk rapport zeer geïnteresseerd in de transactie. Versterking van de Belgische economie door bedrijven als Philips, Volvo Car en Gamme Holding wordt in België toegejuicht. Het nationaal inkomen zal zowel in Nederland als in België stijgen, zo wordt in het rapport becijferd. De Vlamingen zien de toevoeging van Zuidoost-Brabant als een versterking voor hun taalstrijd tegen Wallonië, zo is ons intussen gebleken uit peilingen onder de bevolking’.
In Zuidoost-Brabant zelf zijn de meningen sterk verdeeld. Verzet is reeds grezen van een comité ‘Houd Brabant één’ dat o.a. een petitie opstelde voor minister Wiegel van Binnenlandse Zaken.