Wereldliteratuur vanuit de Nederlanden
De uitgeverijen De Haan en De Standaard lanceerden de tweede herwerkte en uitgebreide druk van ‘De Moderne Encyclopedie van de Wereldliteratuur (M.E.W.)’.
Het worden dit keer 10 i.p.v. (in 1962) 9 delen, waarvan de eerste twee reeds zijn verschenen. De vijf hoofdredacteuren van dit gemeenschappelijk Nederlands-Vlaams initiatief zijn prof. dr. A Brachrach, prof. dr.
M. de Greve, prof. dr. G. Stuiveling, prof. dr. M. Würzner, prof. dr. J. Weisgerber, voor respectievelijk de Engelse, Franse, Nederlandse en Duitse literatuur en de algemene literatuurwetenschap.
De volgende banden zullen telkens in juni en december verschijnen zodat de reeks voltooid zal zijn einde 1984. leder deel zal zowat 400 blz. bevatten met ongeveer 2.000 trefwoorden en 450 illustraties.
Benevens auteursnamen behelzen de trefwoorden literaire stromingen en tijdschriften, namen van romans (waarvan sommige met korte inhoud), van gedichten of legenden. Ook bepaalde thema's (geschiedenis van het bibliotheekwezen, invloed van de barok op de letteren enz.), technische termen (metrum, aforisme, anti-roman, brief, alsmede briefgedicht en briefroman, ‘couleur locale’ en dergelijke) en overzichten van literatuur uit alle taalgebieden werden ingelast, zonder hierbij de dode talen te veronachtzamen.
Trefwoorden uit de eerste uitgave zijn vervallen en nieuwe toegevoegd, bibliografieën werden up-to-date gebracht.
De voorstelling van de M.E.W. ging in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel gepaard met een openbare discussie tussen creatieve en kritische auteurs: Jef Geeraerts, Hubert Lampo, Frans Boenders, Leo Geerts, Alstein, William Rothuizen, Simon Vinkenoog. De opzet werd vooraf toegelicht door prof. dr. De Greve die met trots beklemtoonde dat dit initiatief tot stand kwam door innige samenwerking tussen Noord en Zuid.
Het panel boog zich nadien over enkele verschijnselen die de literaire culturele integratie zouden hinderen, zoals ‘taalverschillen’ en verspreiding, bereikbaarheid en aandacht van en voor het boek in Noord en Zuid.