Leefmilieu
De Koning-Boudewijnstichting in Brabant
De Koning-Boudewijnstichting die bij haar oprichting als opdracht kreeg initiatieven te nemen om de levensomstandigheden van de Belgische bevolking te verbeteren, werkte naar aanleiding van de viering 150-jaar België, in 1980, een reeks initiatieven uit, om mede te werken aan de totstandkoming van verbetering van de dagelijkse leefomgeving in steden en dorpen.
Zo organiseerde zij een negental discussiemiddagen en genoot daarbij de gastvrijheid van het Noordbrabantse provinciebestuur.
Achtenveertig inleiders behandelden er, vanuit de Belgische of Nederlandse situatie aspecten van ruimtelijke ordening, natuurbescherming en -educatie, landschapsparken, speelvoorzieningen voor gehandicapten, recreatie, monumentenbeleid en milieueducatie.
Tegelijkertijd kon men in de grote hal van het Provinciehuis van Den Bosch de expositie terzake bezoeken.
De idee om op nadrukkelijke manier met Nederland in dialoog te treden, moet zeker worden toegejuicht. Temeer daar men ook hier weer eens vaststelde dat er vooralsnog een kloof gaapt aan de landsgrens, daar waar het gaat om effectieve onderlinge afstemming van planologie, natuur- en milieubescherming en aanverwante punten.