Geen Belgisch huis
Al is het dan wel een Belgische staatssecretaris geweest, die met haar handtekening deze koop bekrachtigd heeft, het aangekochte pand zal niet als een Belgisch Huis dienst gaan doen. Ongetwijfeld zullen
Brakke grond: Kultureel Centrum van de Vlaamse gemeenschap te Amsterdam.
nogal wat Nederlanders daar vreemd van opkijken, omdat voor hen het landsdeel Vlaanderen als een politieke eenheid niet bestaat. Het duidelijkst geven ze daaraan uitdrukking in hun spraakgebruik. Immers, als de doorsnee Nederlander het heeft over de ten zuiden van ons gelegen buurstaat, dan wordt die vrijwel zonder uitzondering aangeduid met België. En de inwoners van dit land zijn voor hen dan ook zonder meer Belgen; met deze vaststelling is deze kous afgebreid.
Nu is natuurlijk niet iedereen even goed thuis in de geschiedenis. Als dat al opgaat voor het eigen land, hoeveel te meer voor de landen om ons heen. Ik zal het dan ook niemand kwalijk nemen, dat men in ons land geen weet heeft van de mededeling die een inwoner uit het zuidelijk deel van België enkele jaren voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog aan zijn koning deed. Bij een bepaalde gelegenheid liet hij Koning Albert weten, dat hij wel de titel droeg van Koning der Belgen, maar dat die aanduiding allerminst in overeenstemming was met de werkelijkheid; die was, dat er in het geheel geen Belgen waren.
Het is trouwens opmerkelijk dat de bewoners van dit koninkrijk zo goed als nooit hun staat bij de eigennaam noemen. Men voelt zich geen Belg, maar inwoner van het landsdeel waarmee men door taal en zeden een lotsverbondenheid heeft. In Nederland leeft dit beleven van de streekgebonden identiteit (met name tegenover buitenlanders) veel minder sterk; zelfs Friezen geven zich in den vreemde doorgaans als ‘Hollanders’ uit.
Natuurlijk is hiervoor wel een historische achtergrond aan te wijzen. Ik denk dat het heel veel te maken heeft met een nationaal gevoel dat in de loop der voorbije eeuwen is ontstaan rond het Huis van Oranje.
Door de vele bezettingen die de Zuidelijke Nederlanden in diezelfde tijd te verdragen gehad hebben, is daar van een dergelijke ontwikkeling geen sprake geweest. Als in België ergens nationale gevoelens leven, dan in die kringen waar men het nog altijd betreurt dat het uiteindelijk niet gelukt is de in 1830 in het leven geroepen staat op een Franse leest geschoeid te krijgen.