Gezamenlijke radiozender
In de maand juli van het afgelopen jaar werd in Wassenaar een stukje geschiedenis van het omroepwezen geschreven. Mr. Joh. Fleerckers overhandigde op de tiende van die maand een ‘Ontwerp voor een gemeenschappelijk Belgisch-Nederlands radioprogramma’ aan de ministers mevrouw R. de Backer-Van Ocken van Nederlandse Cultuur te Brussel en mevrouw M.H.M.F. Gardeniers-Berendsen van CRM in Nederland. De werkgroep ad hoc gaf een aantal aanbevelingen voor de oprichting en exploitatie van genoemde zender. Een uitstekend initiatief en een voortreffelijk middel voor de verdere ontwikkeling van de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. Inmiddels is er een kink in de kabel gekomen, zoals bij vele initiatieven en plannen in deze tijd. De vraag: waar haalt men het geld vandaan?
In de jaren 1974 en 1975 confereerden de afgevaardigden van het omroepwezen van verschillende staten in Genève over de verdeling van de golflengten. Het resultaat was o.a. dat Nederland daarbij de lange golfzender 173kHz kreeg toegewezen. De voorwaarde was dat Nederland de zender moest gebruiken in samenwerking met Nederlandstalig België. Een unieke kans om de culturele banden aan te halen.
Er werd een werkgroep ad hoc ingesteld, die genoemd rapport samenstelde. Een knap stuk werk. De nota bevatte een aantal algemene aanbevelingen en vier hoofdstukken. Daarin werd aandacht geschonken aan de doelstellingen als basis voor een gemeenschappelijk radioprogramma, alsmede aan de programmering, terwijl het rapport was aangevuld met afzonderlijke nota's, waarin adviezen waren verwerkt. Het bestuur van de NOS in Hilversum nam kennis van het rapport, maar vroeg aan de minister van CRM of het niet nuttig zou zijn een werkgroep in te stellen om de aanbevelingen van de werkgroep ad hoc nader uit te werken. Het bestuur stelde daarbij voor om samen met de Wereldomroep en de BRT de programmering te bestuderen. De minister van CRM kon zich met dit voorstel verenigen.