De Waalse Beweging
De heer G. Fonteyn, redacteur van ‘De Standaard’ in Brussel, gaf een uiteenzetting over de Waalse Beweging. Hij begon met enkele conclusies aan te halen uit een studie, die werd uitgegeven door de Koninklijke Academie, onder leiding van prof. Joseph Nuttin van de Katholieke Universiteit Leuven. Deze studie behelsde een onderzoekprogramma - met steun van de Unesco - dat tussen 1956 en 1971 werd uitgewerkt over de eigenschappen die 3700 universiteitsstudenten toekennen aan Vlamingen, Walen en Brusselaars. De Vlaamse studenten typeerden de Walen vooral negatief als zich meerderwaardig voelend tegenover de Vlamingen, aanstellerig pretentieus, graag bluffend en chauvinistisch, maar ook positief als welbespraakt en spontaan. De Walen daarentegen noemden van de Vlamingen als gunstig de werklust en het gehecht zijn aan eigen bodem. Als ongunstig noemden zij het minderwaardigheidsgevoel. Volgens de Walen is de Vlaming eigenzinnig en behept met kuddegeest. Maar wel moedig. De Vlamingen zeiden van zichzelf gehecht te zijn aan eigen bodem, vrijheidslievend te zijn, sociaalvoelend en rechtuit. De Vlamingen en de Walen typeren de Brusselaar als aanstellerig, pretentieus, zelfgenoegzaam.
Deze studie dateerde uit 1971. De spanningen zijn sedertdien toegenomen. Men geeft elkaar de schuld, hetgeen blijkt uit paneelgesprekken en discussies. De Vlamingen zeggen graag dat de Walen lui zijn, en alle heil van de staat verwachten. De Walen op hun beurt zeggen dat de Vlamingen Wallonië uitzuigen.
België bestaat sedert 1830 en viert in 1980 het 150-jarig bestaan. Hoe is die staat ontstaan en waarom is het unitaire België blijven bestaan, hoe heeft het land het in die tijd kunnen bolwerken? Daarop schetste de inleider in grote lijnen het historisch verloop. Het is niet overdreven vast te stellen dat het nationaliteitenprobleem aan Julius Caesar is te danken. Grote gedeelten van Europa werden toen geromaniseerd. Sedert die tijd loopt er door geheel Europa een breuklijn, die de Latijnse van de Germaanse volkeren scheidt. Deze lijn loopt dwars door België, maar niet alleen door dit land. De lijn geeft de noordgrens aan van het gebied dat door Rome werd gekoloniseerd, en waarbinnen nieuwe taalgroepen ontstonden als het Spaans, Frans, Waals, Italiaans, Romaans en zelfs Roemeens uit een vermenging van Latijn en streektalen. Die lijn begint bij Duinkerken in Frankrijk, loopt nu bij Komen België binnen, onder Brussel door en verlaat het land bij Voeren. Daarmee zijn ook de plaatsen gesitueerd die in het nieuws komen.
De taalgrens tussen Romaans en Germaans in Europa ligt niet overal bij de wet vast. Wel sedert 1963 in België: Walen en Vlamingen beschikken over een eigen grondgebied. In dat jaar werd de meest kapitale fout van 1830 hersteld. Men laboreert met Voeren bijvoorbeeld niet aan typische Belgische toestanden of wantoestanden, maar neemt deel aan een soort trek-en-duw-spel rond de taalgrens in Europa. Die fout werd ook reeds in 1815 gemaakt. Men negeerde de taalgrens. Men kan zeggen dat daar de oorzaken liggen van de huidige misère. In die tijden, 1815-1830, was de politiek een zaak van notabelen en die spraken alleen maar Frans. De Vlaamse Beweging is dus in essentie een bevrijdingsstrijd, die niet louter cultureel benaderd moet worden, maar die gelijk loopt met de ontvoogding van de lagere klassen. De Vlaamse Beweging boekte vooruitgang, al naar mate de democratie vorderde en de burgers bij de besluitvorming werden betrokken.