Op zoek naar vrede
Prof. dr. H. Fayat, oud-minister van Buitenlandse Handel en Europese Zaken (België) en huidig Algemeen Voorzitter van het A.N.V. stelde onlangs zijn boek ‘Op zoek naar vrede’ voor, dat handelt over de we-reldevolutie in de jongste veertig jaar.
Het boek werd voorgesteld door oud-minister August De Schrijver, die het werk van zijn voormalige kabinetschef prees om zijn documentaire waarde en zijn duidelijkheid naar de feiten toe. Prof. dr. Fayat putte zijn informatie uit zijn kursussen aan de V.U.B. en uit zijn rijke politieke ervaring. De heer De Schrijver trok uit het boek van Fayat de konklusie dat alleen een universele aanpak ons tot wereldvrede kan brengen.
In een korte uiteenzetting stelde Prof. dr. H. Fayat dat er zich de laatste vier eeuwen een bewuste reaktie tegen de oorlog is gaan manifesteren. Denken wij o.m. aan het Verdrag van Westfalen, de Vrede van Utrecht en het Congres van Wenen. Meer en meer betrachtte men de geschillen op te lossen via ‘Internationale Rechtspraak’. Een nieuw gegeven m.b.t. de wereldvrede kwam naar voor, toen eerst de Volksbond en nadien de Verenigde Naties opgericht werden.
Hoopgevend is volgens Fayat dat men binnen de internationale organisaties eerder naar een consensus dan naar een meerderheid zoekt. In de veiligheidsraad gaat dit echter niet op, daar sommigen over het vetorecht beschikken en andere mogendheden niet permanent aanwezig mogen zijn.
De U.N.O. groepeert alle staten en maakt bijgevolg wereldberaad mogelijk zowel in politieke als in sociaal-economische aangelegenheden.
Alle landen zijn niet even bekwaam in de debatten. De debatten zijn voor deze landen een leerschool in diplomatie. Het is het enige middel om in de diepte tot verstandhouding en samenwerking te komen.
De U.N.O. ziet zich geplaatst voor een dilemma, enerzijds de veiligheid van elke staat en anderzijds de ontwapening.
Proportioneel bewapenen de armste landen zich het sterkst!
Daarbij wordt onze aandacht gevestigd op het probleem van de ongelijkheid. 20% van de wereld moet instaan voor bijstand aan 80%. Er is een enorme afstand tussen rijke en arme landen.
Het debat over de ontwikkelingshulp geeft een nieuwe dimensie aan het probleem van de wereldvrede.
De vooringenomenheid van de media i.v.m. internationale problemen zonder rekening te houden met de historische en geografische achtergronden valt meer dar. ooit op, aldus Fayat.
Slogans zijn weinig dienend voor de vrede. Vrede is enkel te verwezenlijken vanuit de wil tot verstandhouding en tot samenwerking.