De Walen voor België
De stof voor het eerste deel van dit boek, dat als vlag het hierbovenstaande opschrift te dragen kreeg, heeft de schrijver over een vijftal hoofdstukken verdeeld.
Ze kunnen beschouwd worden als evenzovele halteplaatsen langs de eeuwenlange weg die het Waalse volk door de geschiedenis heeft afgelegd.
Dat deze geschiedenis inderdaad een aanzienlijk aantal eeuwen omspant, daarvan getuigen de in de grotten van Spy gevonden skeletten die erop zouden duiden dat dit gebied al in een erg grijs verleden menselijke bewoning gekend moet hebben. Al hebben deze overblijfsels niets uitstaande met de Waalse Beweging van nu, ze tonen wel aan dat de wortels, waarmee het Waalse volk zich heeft vastgezet in deze bodem, van gerespecteerde ouderdom zijn. Anders gezegd: de Waalse Beweging van nu heeft zich hiermee een verankering gegeven in het verleden. En dat is voor de geloofwaardigheid ervan van niet te onderschatten betekenis.
Maar het is niet de enige ankerplaats. Immers, daar is de Romaanse achtergrond die zo bepalend is geworden voor de Waalse eigenheid. Om zich ook in dit opzicht tegenover de buitenwereld te kunnen verantwoorden (een verantwoording die trouwens sterk het karakter draagt van een rechtvaardiging) heeft men het anker laten vallen in de eeuwen van de Romeinse heerschappij. Al hebben de Walen dan hun naam te danken aan de Germanen, hun taal en de daarmee verbonden cultuur is het resultaat van een sterke Romeinse beïnvloeding.
En dan zijn er nog de gevoelens van eigenwaarde. Al slaat misschien niet ieder toeschouwer die even hoog aan, als het gaat om de plaats van de in het geding zijnde beweging te karakteriseren, spelen ze in niet onbelangrijke mate mee.
Het blijkt dan dat figuren als Clovis en Karel de Grote in dit proces een uiterst belangrijke rol te spelen hebben gekregen. Zij zijn het met name geweest die het Walenland in het verleden een voor ieder herkenbaar gezicht gegeven hebben, waardoor dit gebied van zich heeft kunnen doen spreken. Deze sprake is zelfs zo groot geweest, dat gesteld kan worden dat er nooit een Frankrijk gekomen zou zijn als er geen Wallonië geweest was, m.a.w. Frankrijk heeft zijn ontstaan aan het Walenland te danken.
Het is echter niet de enige bron waaruit deze gevoelens gelaafd worden. De sterke onafhankelijkheidszin is een zeer belangrijke tweede. En als er één plaats in Wallonië is, die het recht heeft de eer voor zich te mogen opeisen de bezitter van die bron te zijn, dan is dat Luik: deze stad is als het ware de belichaming van de onafhankelijke opstelling van het Waalse volk.
Gebeurtenissen die zeer tot de verbeelding spreken, leveren doorgaans een erg belangrijke bijdrage tot de versterking van de gevoelens van eigenwaarde van een volk. Voor de Walen zijn dat de gebeurtenissen