De zuinigheid van de Nederlander
Nederlanders worden vaak in het buitenland een wat overdreven zuinigheid aangewreven. Er steekt een grond van waarheid in. Het heeft iets met het volkskarakter in het Noorden te maken. De vele spreekwoorden zijn er om het bewijs te leveren. Misschien heeft het met de individualistische trekken van de Nederlanders te maken. Men loopt niet zo hard voor het welzijn van de gemeenschap wanneer de eigen belangen op het spel staan. Overigens een typisch menselijke trek. Het beroep van de overheid op de bevolking om zich in te spannen voor de energiebesparing is in het verkeerde keelgat geschoten. De regering rekende op het gemoed van de bevolking te kunnen werken. Een redelijke motivering. Direct met dwang klaar staan roept alleen maar agressie op. En die is er al voldoende. Een beroep minder hard met de auto te rijden, zuinig te zijn met krachtstroom en met licht, een beetje minder naar de t.v. kijken. Kortom wat zuiniger doen. Om de boodschap van de regering kracht bij te zetten, verscheen minister-president Van Agt op het televisiescherm. Hij zette de problemen uiteen en maakte duidelijk, dat men op de verkeerde weg is met te denken dat het met het energievraagstuk zo'n vaart niet zou lopen. Er wordt te veel energie gebruikt. Wanneer men geen stapje achteruit doet zijn de gevolgen funest. Het heeft geen ziertje geholpen. De auto's rijden harder dan ooit. Niemand draait de knop van zijn t.v.-toeste! om. En met de lichtpuntjes in huis en op kantoor wordt een loopje genomen. Niettemin hield de toespraak van de premier een kleine waarschuwing in. Anders gezegd: wie niet horen wil, moet voelen! Maar nu nog met, aldus de heer Van Agt. Er werd clementie in acht genomen van de kant van de overheid. Maar nu het uit de hand is gelopen, komen de zaken er anders voor te staan. In het parlement zijn stemmen opgegaan om in te grijpen. Men wil niet tot augustus wachten met dwingende voorschriften, zoals aanvankelijk in de bedoeling lag. Er moet een concreet energieplan
komen; op niet-nakoming van de regelen dient sanctie toegepast. Een spreekwoord luidt: wie wat heeft, wie wat spaart. Duidelijker: bewaar altijd een appeltje voor de dorst. Maar wanneer deze gulden regels alleen maar betekenis hebben voor het oplossen van een rebus, schiet men er bitter weinig mee op. Dan zijn straks de benzinepompen leeg. En kan de dorst van geen auto meer gelest worden. En dan... is Holland in last.
Gemeenschapsbesef! Meer theorie dan praktijk. De rijksbegroting vertoont een te-kort van ongeveer 16 miljard. Geen klein bedrag. Men kan zich afvragen, hoe het gat te dichten. Wanneer dan blijkt, zoals een recent rapport van het departement van Financiën aantoont, dat er in Nederland jaarlijks voor het sommetje van liefst... 20 miljard aan belastinggelden wordt ontdoken, mede door zwarte lonen te betalen en de B.T.W. te vergeten, dan is het om van te blozen. Men klaagt over de hoge belastingen. Zeker, de aanslagen zijn hoog. Vaak te hoog, wanneer men vergelijkingen trekt met het buitenland. Maar die klachten zijn ongegrond wanneer tegelijkertijd aan de gemeenschap de gelden worden onthouden, waartoe de wet verplicht te betalen. Waar blijven we met de geroemde zuinigheid van de Nederlanders?