Federale opbouw
Een federale opbouw kan het gevaar van een strakke eenheid en centralisme beteugelen. Een federale opbouw doet de minderheden beter tot gelding komen. De zucht naar het scheppen van machtige staten wordt dan tot minder gevaarlijke vormen beperkt.
Wanneer men de vraag stelt, welke machtige staten morgen de vrede in de wereld in gevaar kunnen brengen dan komen we terecht bij de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en China. Natuurlijk kan dan gewezen worden op de democratie, zoals in de Verenigde Staten, als een remmende factor. Maar ook in de Verenigde Staten worden het democratisch denken en handelen in bepaalde opzichten bedreigd. Een land als China is stellig zwak vergeleken bij de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, maar binnen het tijdvak van één generatie kan in China, als gevolg van de moderne ontwikkelingen, veel veranderen.
Het spreekt vanzelf dat met het vervallen in een veelheid van kleine staatjes niet het gezond tegenwicht tegen de grote, almachtige staten wordt gevormd.
Naar mijn overtuiging ligt daarin niet de oplossing. Veeleer is het dienstig voor de midden-staten over te gaan tot confederale en federale vormen. Wil een staat goed functioneren dan dient die staat een zekere macht te hebben. En macht vraagt een grondgebied en een bevolking. Wil de bevolking zich laten gelden dan is zij het sterkst als natie. Kleine staten, we merkten het reeds op, lopen gevaar door de grotere te worden bedreigd. Soms met fatale gevolgen voor die kleine landen. Men denke slechts aan de Baltische staten en aan Polen dat herhaalde malen in de geschiedenis werd overvallen en verscheurd, aan het verval van het eigene van Schotland en Wales, aan Corsica. Zo heeft ook eens in de geschiedenis Spanje een greep willen doen naar Portugal. Men denke aan Italië, in de tijd van Mussolini. Terwille van de glorie van de Italiaanse staat werd Ethiopië overvallen. Zo zijn er tal van voorbeelden.
De Staat moet voor een volk (een natie) een beschermend schild zijn. Het gaat niet om dé Staat, maar om het volk, om de eigen cultuur, om de taal. Het bestaan van de Staat wordt daarmee niet verworpen. Maar daar ligt niet het zwaartepunt.