Benelux-vlag
In ‘Neerlandia’ nr. 5, 1978 stelt Walter Decoodt uit Gent, reagerend op een artikel van André Belmans over dertig jaar Benelux, dat een gemeenschappelijke vlag het samenhorigheidsgevoelen van de bewoners van de Benelux-landen zou kunnen symboliseren.
Hij schrijft niet te weten of de Benelux als zodanig een vlag heeft.
De Benelux-vlag bestaat! Zo'n dertien jaar geleden fotografeerde ik het Beneluxhuis dat toen (als achterbuur van het A.N.V.-kantoor aan de Surinamestraat) gevestigd was op het Nassauplein in Den Haag, omdat aan de gevel de Benelux-vlag wapperde.
De vlag is als volgt samengesteld: drie horizontale banen van boven naar beneden rood, wit en blauw (Nederlandse/Luxemburgse driekleur); de twee ontbrekende kleuren van de Belgische driekleur (geel en zwart) als volgt verwerkt: de witte baan wordt in het midden onderbroken door een zwart gedeelte, een staande gele leeuw door het rood, zwart en blauw in het centrum van de vlag.
Inhakend op de gedachte om de politieke integratie van de Benelux te bevorderen (onder andere nodig om met een gemeenschappelijke stellingname beter gehoord te worden binnen Europa) vraag ik me af, of het staatsrechtelijk mogelijk is of zou kunnen worden, dat hij het voorbereiden van nationale wetten, besluiten e.d. het ene Beneiux-land de beide andere betrekt. Bijvoorbeeld door a) het uitnodigen van kamer-/senaatsleden van partnerlanden tot het bijwonen van kamer-/senaatsvergaderingen in het eigen land, waarbij hun een zekere bevoegdheid wordt verleend om het woord te voeren (wetsvoorstellen e.d. worden tijdig aan regering en volksver-tegenwoordiging van de partnerlanden ter bestudering toegezonden); b) het instellen van Benelux-voorbereidingscommissies. Hierbij zou, in de sfeer van het elkaar adviseren, in een tijdig stadium een afstemming van de wetgeving in de drie landen bevorderd kunnen worden.
P.S. Wellicht kent het A.N.V. het huidig adres van het Benelux-huis of een adres waar de Benelux-vlag te verkrijgen is.
(Het Benelux - komitee in Den Haag is enkele jaren geleden opgeheven. - Red.)
Harry SCHEL
Vleuten