Middel en doel: culturele integratie
Culturele integratie betekent immers niet alleen het institutionaliseren van structuren maar is o.i. op de eerste plaats het resultaat van opvoedings- en vormingswerk. Het hoeft dan ook geen betoog dat het onderwijs dienaangaande van essentiële betekenis is. Met onderwijs bedoelen wij dan vooral de leeftijdsgroep van 10 tot 12 jaar. Op deze leeftijd staan de jeugdigen alleszins nog zonder vooroordelen tegenover ‘vreemden’.
Wie in het basisonderwijs het nodige verantwoordelijkheidsbesef heeft, beseft maar al te goed dat in onze tijd de wereldoriëntatie (en begint dat niet bij de integratie Noord-Zuid en de Europese integratie?) niet meer weggedacht kan worden uit het opvoedingsen vormingspakket.
In onze optiek worden via ‘uitwisselingsprojecten’ de leerlingen, de ouders, schoolhoofden en leerkrachten rechtstreeks ingeschakeld in de Noord-Zuid integratie!
Voor de schoolhoofden en leerkrachten zijn de contacten met de collega's ‘over de grens’ ongetwijfeld een uitstekend middel tot verdieping, verrijking en bezinning m.b.t. het hele onderwijsgebeuren.
Voor de leerlingen kan het uitwisselingsproject starten via corresponderen (brieven, tekeningen, geluidsbanden). In een volgend stadium kunnen dan wederzijds schoolbezoeken (voor een of meerdere dagen) worden georganiseerd. Als het uitwisselingsproject in deze fase is getreden, wordt de taak van de gastschool erg belangrijk. Wij willen hier slechts enkele van de vele mogelijkheden aanduiden: gezamenlijke sportactiviteiten; de leerlingen van de gastschool spelen gids in eigen gemeente; gezamenlijke projecten m.b.t. de zaakvakken worden uitgewerkt enz...