De Permanente Contactcommissie bestaat 4 jaar
De Permanente Contactcommissie van de Cultuurraad van de Nederlandse Cultuurgemeenschap en de Nederlandse Staten-Generaal bestaat sinds 1975.
De leden van deze commissie ontmoeten elkaar om de vier maand, afwisselend in Vlaanderen en in Nederland. Zo waren er vergaderingen te Brussel, Den Haag, Antwerpen, Rotterdam en Delft.
Aan de agenda stonden telkens aangelegenheden in verband met de culturele samenwerking en de culturele integratie: onderwijsproblemen, het cultuurbeleid in Noord en Zuid.
Ook het Taalunieverdrag kwam herhaaldelijk ter sprake. Begin 1977 drongen de leden van de Permanente Contactcommissie in een resolutie aan de volksvertegenwoordiging in Vlaanderen en Nederland sterk aan op initiatieven die besprekingen over en ratificatie van een zodanig verdrag in de hand werken.
Geregeld verschijnt ook ‘Cultureel Contact’, een periodieke publikatie die de bedoeling heeft de parlementsleden te informeren over de staatsstructuren en het wetgevend werk in verband met onderwijs en cultuur in de beide landen.
Telkens bevat het tijdschrift ook een ‘portret’ van een politicus (of politica) uit de culturele sfeer in Noord of Zuid. In deze galerij ontmoeten de lezers aldus Jan Bascour, Cor. F. Kleisterlee, R. de Backer, M. Coppieters, M. Gardeniers, Van Doorn.
Op vrijdag 19 mei jl. organiseerde de Permanente Contactcommissie in het Europa-college te Brugge een colloquium over monumentenzorg en stadskernvernieuwing.
Het was de bedoeling, aldus voorzitter M. Coppieters, een ruimer aantal parlementsleden bij de werkzaamheden van de commissie te betrekken. De aantrekkelijke en dynamische stad Brugge was inderdaad een uitgelezen ontmoetingsoord voor een bezinning over de problematiek van de stadsvernieuwing en de monumentenzorg in Vlaanderen en Nederland.
Aan het colloquium werd deelgenomen door een veertigtal leden van de vaste commissies voor cultuur, recreatie en maatschappelijk werk van de Eerste Kamer en van de Tweede Kamer, en van de commissie voor culturele promotie en het cultureel patrimonium van de Cultuurraad.
Rector Brugmans situeerde de zorg voor het cultureel erfgoed in een Europees perspectief, waarna de situatie, de wetgeving en de beleidsstructuren in Vlaanderen en in Nederland werden toegelicht door prof. L.P. Suetens van de Katholieke Universiteit Leuven en prof. G. J.A.C. Peeters van de Universiteit te Amsterdam.
Tijdens de tweede zitting, voorgezeten door senator L. Vanackere, eerste ondervoorzitter van de Cultuurraad, kwam de concrete problematiek van de monumentenzorg en stadsvernieuwing ter sprake in inleidingen door de heer A. Van den Abeele, voorzitter van ICOMOS, en van wethouder Baars (Middelburg) en schepen Deruelle (Brugge).
Hierna volgde een bezoek aan een aantal realisaties van de stad Brugge, onder deskundige leiding van ambtenaren van de stadsdiensten. Op het einde van de rondleiding volgde een grootse ontvangst voor de deelnemers in de aloude Schuttersgilde Sint-Sebastiaan, waar de aanwezigen namens de burgemeester F. Van Acker werden toegesproken door schepen O. Dombrecht.
Deze geslaagde ontmoeting van Vlaamse en Nederlandse parlementsleden - ongetwijfeld memorabel in de geschiedenis van de culturele integratie - werd besloten
De leden van de Permanente Contactcommissie. - Van links naar rechts: J. Mulder, plaatsvervangend griffier van de Tweede Kamer - E. Raskin (V.U.) - D. Dees (V.V.D.) - D. Coens (C.V.P.) - K. Poma (P.V.V.) - A. De Meerleer, griffier van de Cultuurraad - M. Coppieters - L. Vanackere (C.V.P.) - C. Kleisterlee, eerste ondervoorzitter van de Tweede Kamer (C.D.A.) - D. Van Ooijen (P.v.d.A.) - A. Laridon (B.S.P.) - J. Verroken (C.V.P.).