Zal ‘de basis’ in de toekomst actiever deelnemen aan het cultureel Noord-Zuid verkeer?
Wie de derde regionale werkdag, georganiseerd door het Noord-Zuid Contactcentrum Volksontwikkeling (N.Z.C.V.) op 22 april jl. bijwoonde, zal deze vraag met een voorzichtig ‘ja’ beantwoorden.
In het statige oude klooster, nu een vormingscentrum (De Sirkel), te Drongen vergaderden ongeveer tachtig vertegenwoordigers van lokale en regionale volksontwikkelingsorganisaties uit Zeeland, Oosten West-Vlaanderen. Thema van de dag was: ‘De participatie van de basis aan het cultureel Noord-Zuid verkeer’.
Deze regionale werkdag was de derde in een reeks. De eerste vond plaats in het ‘Europahuis’ te Bemelen (Ned. Limburg) en was gericht op deelnemers uit de beide Limburgen. Op de tweede werkdag in het cultureel centrum ‘De Warande’ te Turnhout werden deelnemers uit de provincies Antwerpen en Noord-Brabant uitgenodigd. De ‘finale’ wordt in november 1978 gespeeld in Den Bosch.
Deze derde werkdag was ongetwijfeld de meest interessante van de drie. Dank zij een goed functionerende voorbereidingscommissie én de degelijke administratieve begeleiding door de Culturele Raad Zeeland, verliep de dag zowel inhoudelijk als organisatorisch feilloos. Ook het feit dat men kon rekening houden met ervaringen uit de vorige werkdagen was een pluspunt.
De regionale werkdag werd voorgezeten door de heer A.G.U. Hildebrandt (Aardenburg), bestuurslid van het N.Z.C.V., en actief promotor van de grensoverschrijdende contacten. Een eerste inleiding werd gehouden door de heer J. Das over de zin en de opdracht van de Noord-Zuid integratie.
Deze spreker stelde onder meer - en terecht! - vast dat de culturele integratie op het vlak van de particuliere culturele organisaties nog steeds onvoldoende op gang is gekomen. Zeer in het bijzonder moet het overleg, de samenwerking en de integratie van het sociaal-cultureel werk bevorderd worden.
Spreker onderstreepte eveneens het grote belang van het cultureel grensverkeer. Aan de hand van enkele concrete voorbeelden toonde de heer Das aan dat Nederland én Vlaanderen elkaar heel wat te bieden hadden. In het kort: samen denken over en werken aan gemeenschappelijke en gedifferentieerde ontwikkelingen van het cultuurbeleid, de voortdurende vorming en de samenlevingsopbouw.
‘Samen vanuit het leven aan de basis de “nieuwe aanpak” gestalte geven, mede vandaaruit de verschillende overheden onder druk zetten opdat er bijzonder voor de sociaal-culturele sector functionelere structuren, ruimere kansen en middelen komen’, aldus de heer Das.
In een ‘informatiebeurs’ presenteerden de aanwezige organisaties wie ze zijn en wat zij doen. Jaarverslagen, programmabrochures, publikaties e.d.m. gingen druk van hand tot hand. Adressen werden uitgewisseld, namen en adressen werden jiverig genoteerd.
's Middags vergaderden vier werkgroepen, m.n.
- | kadervorming: vorming, scholing en bijscholing van het kader van organisaties in Nederland en Vlaanderen; |
- | programmering: hier ging het om het verkrijgen van inzicht in de wijze waarop jaarprogramma's tot stand komen, wat men zoal programmeert, hoe men werkzaamheden evalueert, enz.; |
- | participatie aan het cultuurbeleid: deze werkgroep onderzocht de wijze waarop mensen mee kunnen denken in de totstandkoming van het (plaatselijk) cultuurbeleid: |
- | Noord-Zuid ervaringen: deze werkgroep onderzocht de mogelijkheden en problemen met betrekking tot het cultureel grensverkeer. |
Voor een volledig overzicht van de werkzaamheden van alle werkgroepen verwijzen wij naar het verslagboek van deze dag. De besluiten van één werkgroep, m.n. deze die de Noord-Zuid ervaringen met een vergrootglas bekeek, willen wij de Neerlandialezers niet onthouden. Deze werkgroep formuleerde een aantal aanbevelingen, die voor de overheid en de particuliere organisaties van groot belang zijn.
Besluiten van de werkgroep Noord-Zuid ervaringen.
De werkgroep kwam tot de volgende vaststellingen:
1. | de Noord-Zuid contacten tussen de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland beperken zich tot op heden tot culturele contacten in de enge betekenis van het woord (cultuur ‘met de grote C’); |
2. | deze contacten zijn meestal niet planmatig gegroeid maar resulteerden uit soms toevallige persoonlijke contacten; |