Samenwerking aanvaardbaar
Het kan niet worden ontkend dat bepaalde samenwerking aanvaardbaar is. In Midden-Nederland werkt de Gas Centraal Nederland als een noodzakelijke samenwerking. Doch de leden van dat openbare lichaam worden door de deelnemende gemeenteraden aangewezen. Derhalve raadsleden, vertegenwoordigende deelnemer a) of b). Uit ervaring weet ik hoe ernstig dit lichaam G.C.N, heeft gewerkt en nog wel werkt.
Desondanks kan niemand ontkennen dat hier door centralisatie een stuk gemeentelijk democratisch be-
Grote gemeenten hebben behoefte aan een verdelend bestuur.
heer is afgesloten. De belangstelling van de deelnemende gemeenteraden is beslist veel minder dan vroeger toen een gemeente als Zeist een eigen gasbedrijf kende. Het bedrijf tot verdeling van gas is thans natuurlijk van geringe betekenis.
Hetzelfde zien wij bij de gemeentelijke werkplaats. Zo'n werkplaats moet een typisch kameraadschappelijk karakter dragen. Zo'n bedrijf moet niet te vergelijken zijn met een wat grote fabriek. De leiding moet de mensen, die daar werken, kennen. De mensen die, als onthanden, daar werken, hebben behoefte aan een persoonlijk woord van medeleven, van kameraadschap en van solidariteit. Bij regionale werkplaatsen kan dit natuurlijk ook worden gevonden, doch bij naar voldoening functionerende gemeentelijke werkplaatsen zijn de ambtelijkheid, de zakelijkheid en het tot nummer worden van de mensen, veel gemakkelijker terug te dringen.
Hoe meer flinke en grote gemeenten, hoe sterker de intergemeentelijke en regionale samenwerking kan vervallen, of teruggebracht tot intergemeentelijke en/of regionale contacten op geëigende hoogte. Zodra Nederland overdekt zal zijn met een net van grote gemeenten zal blijken hoezeer een stelsel van kleine(re) provincies kan worden gemist.
(Noord-) Nederland telt elf provincies. Min of meer historisch aanvaardbaar. Ofschoon de versnijding van het graafschap Holland geschiedkundig een grondslag tot breideling van macht heeft. Zakelijk gesteld zou men de provincie Utrecht kunnen opofferen. Tenzij men het Gooi en de hoek bij Woerden verenigde met de provincie Utrecht om zo een levensvatbaarder geheel te scheppen.
Aan het provinciaal geheel verbindt zich het bestaan van de provinciale staten. Met deze staten is op een wat minder natuurlijke wijze het toezichthoudende orgaan college van gedeputeerde staten verweven. Op bepaalde wijze is zo'n college van gedeputeerde staten logisch. De taak die zich aan de provinciale staten te zeer onttrekt, is het toezicht hebben van de gedeputeerde staten op de gemeenten. Het functioneren van dit college is, in dit opzicht, een vreemd bestanddeel in ons staatsrecht. De zes leden van een college van gedeputeerde staten hebben een weinig gecontroleerde macht over het doen en laten van de gemeenten. Er zit hierin een bedenkelijk deel leidersbegrip verwerkt. Het functioneren van de colleges van gedeputeerde staten bevordert ambtelijke overheersing.