4. Antwerpen-Amsterdam
Waar al het voorgaande ingericht werd voor leerlingen uit het secundair onderwijs, gaat het hier over derdegraadsklassen uit de stedelijke basisscholen. Ook in doelstelling, opvatting en uitwerking vinden we een grondig verschil. Er wordt nota bene verder les gegeven: Aan de jonge Antwerpenaren in Amsterdam en vice versa.
De scholieren-uitwisseling met Amsterdam is gestart in 1962. Het initiatief ging uit van de Heer De Groot, toen hoofd van de Amsterdamse Parelschool en de Heer Stalmans, destijds directeur van de Jongensschool 22 aan het Stuivenbergplein te Antwerpen.
Als Amsterdamse scholen kwamen na de Parelschool aan de beurt: Jacob de Witteschool, Batjanschool, Prinses Beatrixschool, Busken Huetschool, Frederik Hendrikschool, Van Noordtschool, Prof. G. Van der Leeuwschool, Isidoor Zueridoschool.
Aan Antwerpse zijde noteren we na het Stuivenbergplein, de Stedelijke Instituten aan de Napelsstraat, Keistraat, Prinsstraat, Kruisboogstraat, Brederodestraat, Lamorinièrestraat, Grote Hondstraat, Albertstraat, Van Peenestraat, Louizastraat.
Dit schooljaar komen van 22 tot 26 mei de 5de leerjaren van de Prof. Einstein-school uit Amsterdam naar Lilo 52, W. Van Haechtlaan (Linkeroever).
De Sinjoortjes uit het zesde van deze laatste school trekken volgend jaar naar Amsterdam.
In vogelvlucht het programma van de meidagen '78. Zowel de Nederlandse als de Belgische kinderen ‘wonen’ die week in Lilo 63 te Heide-Kalmthout.
De eerste dag verkennen ze de heide (wandeling, spel).
De tweede dag is er les in Lilo 52. De Antwerpse leerkrachten nemen de Nederlandse leerlingen e.o. De groep wordt op het stadhuis ontvangen, waarop er stevig gepland bezoek aan de binnenstad volgt. Zowel de voetgangerstunnel als het schoolschip worden ingeschakeld.
Tijdens de derde dag komt het Rivierenhof met het verkeerspark en de kinderboerderij aan de beurt.
Een puzzeltocht op de vierde en sport-aktiviteiten en feestelijke sluiting op de vijfde dag ronden af.
De puzzeltocht is een soort van rally waarbij de kinderen o.m. winkelstraten, het stadspark, de metro en de oude stad bezoeken. Ze worden ingedeeld in kleine groepjes, begeleid door leerkrachten of
ouders. Vorig jaar - Rubensjaar! - verliep dit ‘experiment’ heel gunstig.
Het Stedelijk Pedagogisch Centrum, Ziekstraat 36, stelde toen een fijne brochure op: ‘Welkom in Antwerpen’. Deze brochure wordt herwerkt en aangepast voor de jonge bezoekers van nu.
Maar de klassen zelf zijn al volop bezig met het uitwisselen van dia's, foto's, brieven en allerlei info-materiaal. Puik werk!