Neutraal gebied
Hoe zit dat nu met die neutraliteit van Kelmis? Toen Napoleon in 1813 definitief overwonnen was gingen de Europese mogendheden in 1814 rond de tafel zitten in Wenen om de door Napoleon achtergelaten chaos in Europa te regelen. Het door Napoleon ingelijfde gebied moest weer aan de verschillende dames en heren landsbestuurders worden teruggegeven. Er moesten nieuwe grenzen getrokken worden. Zoals zo vaak gebeurt in de wereldgeschiedenis, gebeurde ook toen: er ontstond onenigheid tussen de staatslieden onderling.
Onenigheid over een zinkmijn in het tegenwoordige België. Het betrof de zinkmijn van de Franse firma Vieille Montagne in het dicht bij Aken gelegen Moresnet. Men kwam er niet uit. Pruisen wilde de mijn graag hebben maar Nederland gaf geen krimp. Wat nu gedaan? De zinkmijn was economisch aantrekkelijk voor beide landen. Het belang was echter ook weer niet zó groot, dat de onderhandelingen al té lang opgehouden konden worden op dit punt. Tenslotte kwam men tot de conclusie, dat de mijn maar neutraal moest blijven. Pruisen en Nederland zouden beide toezicht houden op het neutraal gebied. Men misgunde elkaar de opbrengst van de rendabele nering van de Franse mijnbouwondernemers. Er werd een driehoek op de kaart getekend waarvan de verbindingsweg Aken-Luik de basis vormde. Rechts grensde de driehoek aan Pruisisch gebied, links aan Nederlands gebied. In de driehoek viel de mijn met het bijbehorende dorpje Kelmis. Deze driehoek werd neutraal verklaard. Het internationale ruzietje was opgelost en men kon zich verder wijden aan het gekibbel over andere grenzen.
Toen België in 1830 genoeg had van de politiek van Willem I en zich afscheidde van Nederland, was het een vanzelfsprekende zaak geweest als Kelmis tot België was gaan behoren. In de drukte die de oprichting van een nieuwe staat met zich meebrengt, vergat men de zinkmijn echter. Bovendien zou men dan ook met Pruisen in onderhandeling moeten treden, en daar heb je op zo'n moment geen tijd voor. Kelmis bleef dus neutraal. Nu alleen voornamelijk onder toezicht van België en Pruisen, terwijl ook Nederland zich met de zinkmijn bleef bemoeien.
In Kelmis bleven de mijnwerkers inmiddels rustig aan de gang met het ontginnen van de rijke zinkvelden. Men bleef kalm onder de internationale verwikkelingen rond het gebied.
In 1919 had Europa weer eens een flinke oorlog achter de rug. De chaos was na de eerste wereldoorlog wederom compleet. Reden voor de mogendheden om weer eens rond de tafel te gaan zitten.
Men trof elkaar ditmaal in Versailles, met het doel de grenzen in Europa opnieuw te trekken. En, het was te voorzien, de dames en heren landsbestuurders kregen wederom onenigheid over de oude mijn. Wederom stuitte men op het mini-landje Kelmis.
Men herinnerde zich de moeilijkheden die men eertijds in Wenen had met de mijn van Vieille Montagne