Prof. Dr. A.L. Sötermann tijdens zijn toespraak: Tijdschriften en de kulturele integratie bij de viering van 20 jaar Ons Erfdeel (1957-1977) te Brussel. Achter de bestuurstafel dhr. Johan Fleerackers, dhr. Raf Renard, Jozef Deleu en Prof. Dr. Aloïs Gerlo (Foto M. Samyn, SOE).
‘Klaverdrie’, ‘Werk’, ‘Tijd en mens’ gedurende de kortstondige fusie met ‘Podium’, ‘Gard Sivik’, ‘Randstad’ en ‘Komma’. Van de zogenaamde grote tijdschriften had het ‘Nieuw Vlaams Tijdschrift’ in zijn eerste tien jaargangen gemiddeld een tiental medewerkers uit het Noorden, maar sindsdien liep dit getal sterk terug. Alleen ‘De Vlaamse Gids’ blijft overtuigend auteurs uit het Hollandse trekken: in het ‘topjaar’ 1955 waren het er 23, de laatste jaren ongeveer 10. Een verontrustend verschijnsel is dat omgekeerd ook de Noordnederlandse tijdschriften van de laatste jaren maar incidenteel Vlaamse namen laten zien. Gepaard met de ontwikkeling van de uitgeverijen in het Vlaamse land, die een veel groter deel van de boekproduktie opvangen dan vroeger het geval was, is de vrees voor een uiteengroeien niet ongegrond.
De materiële uitwisseling over de staatsgrens, van boeken, maar vooral van tijdschriften is blijkbaar minder eenvoudig te realiseren dan de geestelijke, enkele goede uitzonderingen niet te na gesproken’. Tot zover Prof. Sötermann.
Prof. Dr. A. Gerlo, sprekende namens het ‘Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen’, bracht een warme hulde aan ‘Ons Erfdeel’ en aan zijn bezieler: Jozef Deleu. Prof. Gerlo plaatste ‘Ons Erfdeel’ binnen het kader van de Vlaamse Beweging en merkte terecht op: ‘In Canada voeren de Franstaligen, ter vrijwaring van hun eigenheid, een zelfde strijd als de Vlamingen hier en zij worden in hun strijd door de Franssprekende wereld gesteund. Na de schitterende verkiezingsoverwinning die de Quebecse autonomisten onlangs behaalden, verklaarde de nieuwe Quebecse premier Renè Levesque, dat de bevolking van de provincie gelooft een natie te vormen en daar alle essentiële kenmerken van heeft: een duidelijk omlijnd grondgebied, een eigen geschiedenis, een gemeenschappelijke taal en cultuur, een collectieve wil om samen te leven en een nationale identiteit te behouden’.
Kortom, de franstalige Canadezen doen beroep op dezelfde motieven en gevoelens als die welke sedert meer dan een eeuw ten grondslag liggen aan de Vlaamse Beweging. Niemand kan hen zo gemakkelijk begrijpen als de Vlamingen. Wanneer toch bekomen wij eenzelfde begrip van onze Franstaligen?
Dit artikel zou onvolledig zijn zonder dat werd gesproken over Jozef Deleu, dé bezieler van dit voor de Nederlanden zéér belangrijk project.
Het A.N.V. kent Jozef Deleu reeds vele jaren. Een harde werker, rechtlijnig, eerlijk en keihard. Deze man zou in het bedrijfsleven een toonaangevende rol kunnen spelen. Nochtans blijft hij een ‘cultuurjongen’, een harde werker, een goede vriend. De vele sprekers hebben hulde gebracht aan de idealistische wroeter. Het A.N.V. sluit zich hierbij aan. Gewoon: dank u Jozef Deleu. Dank u ‘Septentrion’. Dank u ‘De Franse-Nederlanden / Les Pays Bas-Français’... vooral dank u twintig jaar ‘Ons Erfdeel’.
Nog vele jaren. Ons Erfdeel, Septentrion, enz., enz.
MARTIN CANTRIJN