Grensverbindingen België-Nederland
Van verscheidene zijden wordt reeds vele jaren gepoogd tot een integratie te komen tussen Nederland en België en dit op de meest uiteenlopende domeinen. Het scheidend karakter van de landsgrens blijft immers zijn stempel drukken op de ontwikkeling van grote gebiedsdelen langsheen de Belgisch-Nederlandse grens. Teneinde grote delen van het maatschappelijk-ekonomisch ontwikkelingsproces met een grensoverschrijdende invloed beter op elkaar af te stemmen en eventueel tegenstrijdige ontwikkelingen te remmen, kwam een reeks initiatieven tot stand waarbij hetzij de overheid van beide landen betrokken was, hetzij groeperingen van privé personen die aan den lijve het scheidend karakter van de grens ervaren.
Denken wij hierbij slechts aan de vele ambtelijke kommissies en werkgroepen die in het kader van Benelux tot stand kwamen en o.m. aktief zijn op het domein van werkgelegenheid, ruimtelijke ordening, vervoersinfrastruktuur e.d. Denken wij ook aan de Hasseltse Studiegroep, een privé groepering, die de maatschappelijk-ekonomische ontwikkeling van de gebieden langs weerszijden van de grens wil integreren. Denken wij tenslotte aan verscheidene groepen en kontaktorganen van meer lokaal belang, die specifieke lokale grensoverschrijdende problemen willen oplossen (bv. brandweer, toegang tot ziekenhuizen en registratie van geboorten).
Dit alles toont aan dat een integratie over de grens heen vrij ruime belangstelling geniet en dat er blijkbaar heel wat problemen opduiken die niet in een handomdraai kunnen opgelost worden.