‘Radio Oranje’ in Australië
Nederlandse en Vlaamse uitzendingen in ‘ethnisch programma’
Het ethnische radiostation 2 EA, Sydney, is sinds 13 juni jl. elke zondagochtend van 9 tot 10 uur ingeschakeld in een Nederlandse uitzending. Een heruitzending heeft elke daarop volgende maandag plaats van 2 tot 3 uur. De uitzendingen worden verzorgd onder de naam ‘Radio Oranje’. Op een voordien gehouden bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging in Sydney heeft oud-minister Albert Grassby van Immigratie, thans commissaris voor Ethnische en Gemeenschapszaken, naar aanleiding van een op de vergadering gestelde vraag, de mogelijkheid van een geregelde Nederlandse uitzending bevestigd, ‘indien daartoe een verzoek werd ingediend’. De vraag werd gesteld omdat er toen al verscheidene andere immigrantengroepen zendtijd was verleend.
Het antwoord van de heer Grassby, die nooit nalaat een pleidooi voor de integratie van immigranten en voor de bevordering van hun culturele bijdrage in de Australische samenleving te houden, heeft de Federatie van Nederlandse Verenigingen in Nieuw Zuid-Wales (onder voorzitterschap van de heer Anton Kool) bewogen tot een verzoek tot verlening van de zendtijd. Het heeft onverwacht snel succes gehad, zo snel zelfs dat haastig een commissie moest worden benoemd voor de opstelling van een basis-raam, waarin programma's zouden kunnen worden ingepast, en zoals spoedig bleek, met inbegrip van de belangen van de Vlaamse immigranten. Het comité bestaat uit de secretaresse van de Nederlandse Vereniging in Sydney, mevrouw Mijntje Hage en de heren Hans van den Berg, Henk Beugeling, Luuk Drieman en Flip van Ewijk, met administratieve medewerking van mevrouw Helen Koevoets. Alle medewerkers en medewerksters verlenen hun diensten pro deo. Eens per maand wordt een Vlaams programma uitgezonden, hoewel uiteraard ook nieuws uit Vlaanderen wordt opgenomen in de andere Nederlandse uitzendingen.
In de eerste Nederlandse uitzending hebben de consul-generaal der Nederlanden, de heer Karel van Straten, en de heer Anton Kool, enkele inleidende woorden gesproken. Sindsdien heeft het patroon van de uitzendingen zich al verder ontwikkeld. Behalve Nederlandse muziek van verschillende aard, wordt ook nieuws uit Nederland, zowel als nieuws van de Nederlandse verenigingen in Sydney en omgeving uitgezonden en wordt afwisselend Nederlands en Engels gesproken. Van Vlaamse kant wordt medewerking verleend door de Vlaamse vereniging, waarvan dr. Gabriel Moens voorzitter is. Toevloeiing van nieuws uit Nederland en Vlaanderen is van groot belang. In Canberra, de nationale hoofdstad van Australië, heeft de Nederlandse ambassadeur, de heer A.N. baron van Aerssen, op 27 juli jl. een Nederlands ‘ethnisch programma’ geopend voor regelmatige uitzendingen op station 2XX. Het programma voor deze uitzendingen wordt samengesteld door een commissie van de Nederlandse Club aldaar.
De heer Kool deelde mij mede, dat het de bedoeling is om deskundigen uit het gehele Nederlandse taalgebied (ook buiten Europa) uit te nodigen voor het houden van radio-lezingen als onderdeel van de ‘ethnische programma's’. In dit verband is het interessant te weten dat Radio 2EA in totaal al in 16 talen uitzendingen verzorgt en dat dit aantal binnenkort tot 30 zal stijgen, o.a. Jiddisch, Hebreeuws, Hindi, Assyrisch, Estalands enz.
De Vlamingen hebben groot succes geboekt met een uitzending, verzorgd door Radio 2NBS-FM in Sydney: een uur Vlaamse zang. Binnenkort wordt op hetzelfde station de volledige tekst van het oratorium ‘De Schelde’ van Peter Benoit uitgezonden in het Nederlands. De opname komt uit het Paleis van Schone Kunsten in Brussel met begeleiding van de BRT.
Jan D. REMPT, correspondent in Australië