Een eensgezind oordeel
Na de gedachtenwisseling en het beantwoorden van vragen, formuleert de heer Van de Laar enkele stellingen, als een ‘aanloop voor de besluitvorming’, zoals hij opmerkt:
Grenscontacten zijn op zichzelf nuttig en nodig, maar zij dienen gestalte te hebben. Waar hechte contacten bestaan kunnen de beste adviezen worden gegeven. Om de integratie op grote schaal tot werkelijkheid te brengen is een beroepshalve aanpak nodig, waardoor bij hogere instanties ook gemakkelijker gehoor wordt gevonden.
Voor Benego moet naar schaalvergroting en misschien het aanstellen van beroepskrachten worden gestreefd. Het particuliere initiatief is daarbij een belangrijke inbreng toe te denken. Zo is het ook zinvol de integratiegedachte aan de basis te voeden, bijvoorbeeld door middel van het onderwijs.
De aanwezigen kunnen zich hiermee verenigen, indachtig een kanttekening van burgemeester Suykerbuyk die op een deugdelijke voorstudie wijst, alvorens tot schaalvergroting te besluiten. De gevolgen daarvan moeten vooraf worden bezien. Aan de plaats van het particulier initiatief wil hij grote ruimte toekennen.
De studiedag is dan voorbij. Burgemeester Suykerbuyk dankt allen die aan het welslagen hun bijdrage hebben gegeven. Terwijl met de problemen van de grenscontacten in de inleidingen en de discussies is geworsteld hebben de verenigingen van de handboogschutters uit de Benegogemeenten zich elders in Essen met elkander gemeten, hetgeen besloten wordt met een prijsuitreiking. Een tentoonstelling in het raadhuis heeft 's middags belangstelling getrokken. Voor de avond staat een opvoering van het stuk ‘Elck wat Wils’ door het Kamertoneel, onder regie van Stan Milbou, in de ‘Oude Pastorij’ op het pro-gramma.
We mogen het gemeentebestuur van Essen en de Kulturele Stichting, in de persoon van burgemeester mr. Herman Suykerbuyk en de heer J. van Agtmael, dankbaar zijn voor wat zij in het belang van de integratie van Nederland en Vlaanderen hebben gedaan om deze dag tot een succes te maken.
GEERT GROOTHOFF