Septentrion te Parijs
Voor een entoesiast Frans publiek van 150 aanwezigen werd op dinsdag 27 april 1976 in het INSTITUT NEERLANDAIS te Parijs, naar aanleiding van het verschijnen van het éérste nummer van de 5e jaargang van SEPTENTRION, REVUE DE CULTURE NEERLANDAISE, een ‘table ronde publique’ georganiseerd door de heer Sadi de Gorter, direkteur van het ‘Institut Néerlandais’.
Deze ‘table ronde publique’ stond onder het voorzitterschap van Yves Cazaux, voorzitter van de ‘Société des Gens de Lettres de France’ en tevens auteur van het magistrale boek over ‘Willem de Zwijger’.
Maakten verder deel uit van het panel:
Mevrouw Maddy Buysse, vertaalster van Nederlandstalige poëzie en proza in het Frans; |
Mevrouw Liliane Wouters, dichteres en tevens vertaalster; |
Prof. Dr. Pierre Brachin, hoogleraar Nederlands aan de Sorbonne; |
Prof. Dr. Hendrik Brugmans, ere-rektor van het Europa-kollege; |
Prof. Dr. Paul Dibon, hoogleraar aan de Sorbonne; |
Dr. Louis Fessard, assistent Nederlands aan de Sorbonne; |
De heer M.P. Herremans, vice-voorzitter van de CRISP te Brussel; |
Dr. Eugène van Itterbeek, publicist en kritikus; |
Pierre Martin, direkteur van het CEDEIN te Rijsel; |
Prof. Dr. Walter Thys, hoogleraar Nederlands te Rijsel. |
Namens de redaktie van ‘Septrentrion’ waren Jozef Deleu, hoofdredakteur en de heren Jan Deloof en Erik Vandewalle aanwezig.
Na een verwelkoming van de zeer talrijke aanwezigen door voorzitter Yves Cazaux, werden door hoofdredakteur Jozef Deleu in een korte uiteenzetting een aantal praktische informaties verstrekt over ontstaan, oplage, abonnementenbestand en redaktie van SEPTENTRION.
Daarna kwamen de verschillende panelleden én de aanwezigen uitvoerig aan het woord. Uit deze open en zeer levendige diskussie is gebleken dat het tijdschrift SEPTENTRION beantwoordt aan de behoefte naar méér informatie in het Frans-sprekend gebied over Vlaanderen en Nederland. Opvallend bij de tussenkomsten en de diskussie was ongetwijfeld het feit dat door de Franstaligen zelf werd gepleit het niveau van het blad in geen geval te verlagen, maar wél kuituur te interpreteren in de meest ruime betekenis van het woord, zodat alle aspekten van het kultureel en maatschappelijk leven in Nederland en Vlaanderen aan bod zouden kunnen komen.
Héél opvallend was ook dat verschillende aanwezigen zeer nadrukkelijk hebben naar voren gebracht dat SEPTENTRION door zijn presentatie en voorstelling een goede beurt maakt tussen de Franstalige publikaties in het algemeen.
Geheel terecht kon Sadi de Gorter, direkteur van het INSTITUT NEERLANDAIS na een paar uur van levendig gesprek, de avond besluiten met de mededeling dat SEPTENTRION voor een steeds ruimer Franstalig publiek, en zéker in de Franse hoofdstad, een vast begrip is geworden en dat deze gebeurtenis alléén, nu het blad zijn 5e jaargang ingaat, ongetwijfeld verdiende openbaar te worden gevierd. De aanwezigheid vanavond, aldus Sadi de Gorter, van zo'n ruim en verscheiden publiek, moet het bewijs zijn dat men SEPTENTRION een warm hart toedraagt, maar tevens dat de Franstaligen véél van het blad blijven verwachten.
Het Algemeen Nederlands Verbond en de redaktie van Neerlandia juichen de uitgave van Septentrion toe. Zonder twijfel betekent Septentrion nu reeds een positieve bijdrage tot de uitstraling van ons nederlands erfdeel buiten de grenzen van ons cultuurgebied. Zulke vorm van aktieve en spontane cultuurspreiding is het beste antwoord op de al te vaak en al te lichtzinnig geformuleerde beschuldiging van ‘provincialisme’ aan het adres van de nederlands-taligen.
Op dinsdag 27 april 1976 werd in het INSTITUT NEERLANDAIS te Parijs een ‘table ronde publique’ georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van het 1e nummer van de 5e jaargang van SEPTENTRION REVUE DE CULTURE NEERLANDAISE, uitgegeven door de Vlaams-Nederlandse Stichting Ons Erfdeel. De manifestatie werd door een entoesiast Frans publiek bijgewoond en ingeleid door Sadi de Gorter (rechts op de foto), directeur van het Institut Néerlandais. Op de foto verder van l.n.r.: Jozef Deleu, hoofdredakteur van Septentrion, Yves Cazaux, voorzitter van het panel en voorzitter van de ‘Société des Gans de Lettres de France’, de dichteres Liliane Wouters uit Brussel.