Week georganiseerd. Aan de organisatie ervan wordt gewerkt door het stadsbestuur, de Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen, het Koninklijk Verbond van de Gebuurtedekenijen van Gent, de Kulturele Raad van de stad Gent, Het Nederlands Toneel Gent, de Sportraad van Gent, het Algemeen Nederlands Verbond, het Davidsfonds, de Marnixring, Teaterklub Gent, het Vermeylenfonds, de Vlaamse Toeristenbond, het Willemsfonds en allerlei plaatselijke verenigingen. Het stadsbestuur zorgt voor koórdinerende leiding van deze Nederlandse Week. Straten, pleinen en officiële gebouwen zullen tijdens de Nederlandse Week gepast opgesmukt zijn.
MILITAIRE TAPTOE in het Sportpaleis te Gent - 4 september 1976.
Tijdens het militair taptoe, georganiseerd door de direktie van de Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen, zullen ook enkele befaamde Nederlandse muizekkapellen optreden.
Er wordt naar gestreefd deze muziekkapellen een aantal dagen te Gent te laten verblijven. Op die wijze kunnen ze ook wandelconcerten houden in diverse wijken.
PACIFIKATIECOURANT 1576.
Op initiatief van de v.z.w. De Pacifikatie van Gent zal de Orde van den Prince tegen september een biezondere courant uitgeven, waarin op een twaalftal bladzijden bijdragen over 1576 uit de 17 gewesteen van de Nederlanden zijn opgenomen. De redaktie van die historische courant wordt geleid door Dr. J. Decavele. De uitgave zal vooral via het onderwijs in Vlaanderen en in Nederland verspreid worden.
ONTSPANNINGSAVOND met Nederlandse kleinkunst - 6 september 1976.
De Kulturele Raad van de stad Gent organiseert samen met BRT 2 - Oost-Vlaanderen een avond Nederlandse kleinkunst op maandag 6 september 1976 in de studio van het nieuwe radiogebouw aan de Martelaarslaan te Gent.
BASISRELIEF ter herdenking van de Pacifikatie van Gent.
Het thema van de Pacifikatie van Gent werd als opgave gesteld bij de komende Felix de Boeckprijs voor de beeldhouwkunst in Vlaanderen en in Nederland, meer bepaald voor een bas-reliëfwerk. Het bekroonde werk zou van 8 september 1976 af te Gent worden tentoongesteld in de gewezen St.-Pietersabdij.
AKADEMISCHE ZITTING - Pacifikatiezaal - woensdag 8 september 1976.
Het stadsbestuur organiseert een plechtige akademische zitting voor hoge genodigden. Na het welkomstwoord door de burgemeester zal het woord gevoerd worden door professor Van Caenegem van de R.U.G. en door professor Schöffer uit Leiden.
TENTOONSTELLING - gewezen St.-Pietersabdij - van 8 september 1976 af.
De stad Gent organiseert in de St.-Pietersabdij een biezondere tentoonstelling die de evokatie biedt van het tijdsbeeld en de historische gebeurtenissen rond de Pacifikatie van Gent in 1576. Deze tentoonstelling zal twee maanden lopen.
OPENLUCHTSPEL op de Graslei - première woensdag 8 september 1976.
Aan de Graslei, de Leie en de Koornlei organiseert de stad Gent het openluchtspel rond de Pacifikatie van Gent, geschreven door Paul Berkenman, gespeeld met medewerking van het N.T.G. en onder de regie van Walter Eysselinck. Dit openluchtspel wordt opgevoerd woensdag 8, donderdag 9, vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 september 1976.
FEESTELIJK VUURWERK - woensdag 8 september 1976.
De feestavond wordt door de stad Gent bekroond met een vuurwerk in het stadscentrum.
TONEELVOORSTELLING DOOR EEN NEDERLANDS GEZELSCHAP - 9 september 1976.
Op uitnodiging van Teaterklub Gent zal een befaamd Nederlands toneelgezelschap een voorstelling geven in de K.N.Schouwburg te Gent.
NEDERLANDS-VLAAMS VOLKSDANSFESTIVAL - 11 en 12 september 1976.
Tijdens dat weekeinde organiseert de Vlaamse Toeristenbond te Gent een Nederlands-Vlaams Volksdansfestival. Een aantal Nederlandse volksdansgroepen zullen optreden op diverse pleinen van de stad.
NACHTFEEST VAN DE PACIFIKATIE - Salons Opera - 11 september 1976.
Op zaterdag 11 september 1976 organiseert de v.z.w. De Pacifikatie van Gent, met medewerking van talrijke plaatselijke verenigingen, een nachtfeest in de Salons van de Koninklijke Opera te Gent.
Er wordt een beroep gedaan op befaamde Nederlandse orkesten en solisten. Ook folkloristische groepen zullen tijdens dat dansfeest attraktief optreden.
FEESTCONCERT VAN DE PACIFIKATIE - Kon. Opera - 14 september 1976.
In het kader van het Festival van Vlaanderen 1976 met mecenaat van de Marnixring speelt de Philharmonie van Antwerpen o.l.v. Leonce Gras en met de koren van de Gentse Oratoriumvereniging en Antwerpse Arti Vocali.
Op het programma staan:
- | ‘Egmont-Ouverture’ van Ludwig van Beethoven, |
- | Wereldkreatie van een kompositie-opdracht die is gegeven door de direktie van het Festival van Vlaanderen aan Rafaël D'Haene, |
- | ‘Till Euienspiegel’ symfonisch gedicht van Richard Strauss, |
- | ‘De Pacifikatie van Gent’ cantate van Hendrik Waelput (1845-1885) op tekst van Emmanuel Hiel. |
OPERA ‘IL DUCA D'ALBA’ - Koninklijke Opera - 17 en 19 september 1976.
De Koninklijke Opera van Gent brengt de première en kreatie voor België van ‘Il Duca d'Alba’ een opera van Donizetti.