Kulturele werkgroep BENEGO: folder over natuurschoon
De 15 Nederlandse en Belgische gemeenten, die op tal van terreinen sedert acht jaar samenwerken binnen het orgaan van Belgisch-Nederlands grensoverleg (BENEGO), omvatten één van de fraaiste natuurgebieden van de Nederlanden. Men vindt er uitgestrekte bossen, wijde heidevelden, vennen, duinen, zandverstuivingen en moerassen. De Kulturele Werkgroep van Benego heeft aan deze natuurgebieden een folder gewijd, die, onlangs in het raadhuis van Rucphen, waar burgemeester H.J.J. Derckx als gastheer optrad, werd gepresenteerd in aanwezigheid van de commissaris der Koningin in de provincie Noord-Brabant, de heer J.D. van der Harten, de voorzitter en vice-voorzitter van Benego, resp. burgemeester mr. A.F.C.L. Kievits van Zundert en burgemeester mr. H. Suykerbuyk van Essen, alsmede van vertegenwoordigers van de provincie Antwerpen en van enkele gasten. Benego is langzamerhand langs de grens Noord-Zuid een begrip geworden en beoogt een band te smeden tussen de gemeenten Essen, Huijbergen, Kalmthout, Kapellen, Loenhout, Meer, Ossendrecht, Putte, Roosendaal en Nispen, Rucphen, Rijsbergen, Stabroek,
Wouw, Wuustwezel en Zundert. De commissaris der Koningin wenste het bestuur van Benego met de tot nog toe bereikte resultaten geluk. ‘Het is van belang over de grens te kijken, waarbij we verschillen kunnen waarnemen. Maar juist die verschillen doen ons, wanneer we daarvoor begrip en waardering hebben, onderling verrijken en vervolmaken. Het nader tot elkander brengen van de bewoners aan weerszijden van de grens is van het grootste belang’. Aldus de heer Van der Harten. De heer Agtmaal lichtte het werk van de Kulturele Werkgroep nader toe, naast de bestuurlijke en maatschappelijke samenwerking dient de culturele binding te worden bevorderd. De heer P.L. Verpraet, apotheker te Kalmthout en lid van de beheerscommissie van de Kalmthoutse Heide hield een boeiend betoog waarin hij een lans brak voor het behoud van het natuurschoon en het leefmilieu.
De gebieden, die in de eerste plaats als recreatie-oorden bedoeld zijn, komen in een volgende publicatie aan bod. De thans uitgekomen folder heeft alleen betrekking op de natuurgebieden die voor het publiek open zijn. De terreinen waarop een beschermd statuut ligt of tot privébezit behoren vallen hier buiten. De folder is op een uitstekende typografische wijze uitgevoerd, met 14 prachtige foto's aan de binnenzijde en een groot aantal bijschriften waarin de natuurgebieden worden omschreven met hun namen, grootte, aard van het landschap en de contactadressen voor de natuurliefhebbers die van deze streken willen genieten. Aan de achterzijde is een kaartje van het Benego-gebied afgedrukt, met de volgende toelichting.
‘Door de op deze brochure vermelde natuurgebieden lopen enkele toeristische fietspaden. Op Nederlands gebied loopt een fietspad door het natuurgebied ‘De Pannenhoef’ onder Rijsbergen. Dit fietspad sluit aan op het fietspad dat de Moeren en de Oude Buisre Heide doorkruist en eindigt op de Buntweg onder Achtmaal. Aan de Pierestraat in Rucphen begint het tweede Nederlands fietspad. Deze route doorkruist de Rucphense Bossen en heide en komt uit op de Nederheidelaan onder Lange Schouw. Langs Lange Schouw loopt ook de 57 kilometer lange Belgische fietsroute. Dit toeristische fietspad doorkruist de drie Belgische gemeenten Essen, Wuustwezel en Kalmthout en voert daar door of langs de vermelde natuurgebieden. Aan of nabij deze drie fietsroutes zijn diverse karakteristieke rustpunten te vinden’.
Het ontwerp en de verzorging van de folder is het werk van Gerard Konings te Zegge; Gerard Spekman uit Breda maakte de foto's. Grafikom B.V. uit Roosendaal verzorgde de druk van de folder.