Noord-Zuid-integratie aan de basis
Op initiatief van de Heren Burgemeesters van Essen en Zundert hebben de 6de klassers van Wildert en Horendonk een dagje doorgebracht bij de 6de klassers van Zundert (St.-Aloisiusschool) en omgekeerd.
In de voorbereidende vergadering met de betrokken schoolhoofden werd vooropgesteld dat de integratie maximale kansen moest krijgen. Er moest angstvallig over gewaakt worden elke wanklank te vermijden. Het voorstel dat elke Nederlandse jongen een Belgisch vriendje zou uitnodigen om bij hem thuis te middagmalen (en in België omgekeerd) werd verworpen. De sociale middens waaruit de leerlingen komen zijn te heterogeen. Er werd daarom besloten dat de scholen zelf in de school een middagmaal zouden aanbieden. Verder zullen de bezoekers aan het gewone klasleven deelnemen terwijl de namiddagen zullen besteed worden aan socio-culturele activiteiten.
Op 16 juni 1975 is het dan zo ver. Rond halftien komen de 6de klassers van de heer Boomaers, schoolhoofd te Wildert aan. Na de verwelkoming en wederzijdse voorstelling, worden ze door Fl. Backx, schoolhoofd, te Wildert, in al de lokalen rondgeleid. Er wordt eveneens een bezoek gebracht aan de schooltuin. Mr. Boomaers steekt zijn bewondering hiervoor niet onder stoelen of banken. Hierna volgt het speelkwartiertje. De jongens hebben intussen al een Nederlands vriendje uitgekozen. Het is opvallend hoe ze ongedwongen en vrij met elkaar omgaan. Door beide groepen wordt dan actief aan de rekenles deelgenomen. De les verloopt vlot; hoewel hier wel duidelijk sommige verschillen naar voren treden betreffende de rekenvormen. Ook de taalles verloopt naar wens. Als stilleestekst werd een gedicht genomen. Na de voorbereidende oefeningen wordt dan aan de dramatisering begonnen. Aanvankelijk is er wel enige aarzeling maar na een tijdje komen ze los. Er wordt geacteerd dat het een lust is om te zien.
Zoals afgesproken wordt er gezamelijk gemiddagmaald. Dit mag misschien wel het grootste succes genoemd worden. De jongens babbelen honderd uit. Het ijs is voor goed gebroken. Als bekroning volgt dan tijdens de middagpauze op de speelplaats een voetbalmatch Belgié-Nederland, die de jongens zelf spontaan organiseren.
In de namiddag wordt dan het museum bezocht. Mr. Tireliren, conservator, leidt de jongens rond. Ze genieten echt van dit uurtje, ze zijn vol belangstelling. Nu, het moet gezegd worden; Mr. Tireliren kent er wat van.
Rond drie uur worden dan de jongens door de Heer Secretaris, in vervanging van de Heer Burgemeester, die belet was, verwelkomd. Zundert wordt een mooie pentekening van de Essense kunstenaar Albert Isackers aangeboden. In zijn wederwoord dankt de Heer Boomaers vooral voor de gulle ontvangst en het genomen initiatief. Als aandenken ontvangen het Gemeentebestuur en de beide schoolhoofden een uitgave van een reeks van oude prentkaarten van Zundert.
's Anderendaags is het dan de beurt voor het tegenbezoek. Het programma dat ongeveer gelijklopend is met dat van de vorige dag, verloopt zeer vlot. Ook het middagmaal vormt hier het hoogtepunt. Opvallend is wel dat enkele ouders van de Zundertse leerlingen dit maal verzorgen. Dit moet zeker de relaties tussen school en gezin sterk verbeteren.
Eveneens als te Essen worden de klassen door het Gemeentebestuur ontvangen. De Heer Burgemeester is zeer gelukkig de leerlingen te mogen verwelkomen. De kern van zijn betoog komt hier op neer dat de rijksgrens geen hindernis mag zijn om als goede buren met en naast elkaar te leven. We kennen elkaar toch zo weinig en we wonen zo dicht bij elkaar; vandaar dit initiatief.
In zijn wederwoord dankt de Heer Backx, de burgemeester en de school voor de geweldige onvangst. Hij zegt dat de BE-NE-GO gemeentebesturen het zaad van de integratie gestrooid hebben en dat de scholen tot taak hadden dit zaad te doen gedijen. Hij noemt het ook een gelukkig initiatief dat waard is voortgezet te worden. In naam van het Gemeentebestuur van Essen overhandigt hij dan aan de Heer Burgemeester en aan het schoolhoofd de heer Boomaers een uitgave van een reeks oude prentkaarten van Essen.
Onder het drinken van een heerlijke frisdrank wordt er nog wat gezellig nagekeuveld en daarna hartelijk afscheid genomen. Wuivend en zingend verlaten ze Zundert. Het is een heerlijke dag geweest.
Enkele nabeschouwingen:
Dit initiatief kan gerust voortgezet worden. Langs beide kanten is er inzake onderwijsmethodiek wel wat te leren. (Voorbeeld schriften voor linkshandigen).
Het is ook een waardevol element geweest in de opvoeding. Het zal voorzeker ook bijdragen tot een betere verstandhouding tussen Noord en Zuid. Er dient wel degelijk rekening gehouden te worden met de sociale achterban van beide scholen.
Het begin van het derde trimester lijkt me ook een geschikter moment. Het is ook beter m.i. dit experiment te beginnen met 4de of 5de klassers, zodoende kan met de proef het volgend jaar verlengen met dezelfde leerlingen.
Het oprichten van werkgroepen met sterk gemotiveerde onderwijzers lijkt me aanbevelenswaard.
FLOR BACKX