V.T.B.-wedstrijd ‘Voor Vlaanderen’
In 1975 had voor de zevende maal de wedstrijd - Voor Vlaanderen ’ plaats.
De V.T.B. stelt enerzijds vast hoe slecht Vlaanderen in het buiteiland bekend is in al zijn aspekten. Anderzijds verheugt hij zich steeds om de pogingen van Vlamingen en vreemdelingen om ons land en ons volk in het buitenland beter te doen kennen en meer te doen waarderen.
Om die pogingen aan te moedigen stelt de V.T.B. een jaarlijkse prijs ter beschikking van de landgenoot of de buitenlander, die zich het verdienstelijkst tegenover Vlaanderen heeft gemaakt in de buitenlandse pers, op eender welk terrein, staatkundig, ekonomisch, sociaal of kultureel. Een bevoegde jury doet jaarlijks een keuze.
De meest verdienstelijke landgenoot wordt een prachtige vakantie van een maand aangeboden in het land waar hij Vlaanderen met de pen diende. De meest verdienstelijke buitenlander wordt een even lange en mooie vakantie aangeboden in Vlaanderen en wèl met een programma naar eigen keuze.
De prijs werd reeds zesmaal toegekend, nl. in 1969 aan mevr. dr. Gyulané Vilmon, uit Boedapest, in 1970 aan de heer Leo Poppe, uit Buenos Aires, in 1971 aan wijlen de heer Luis Mondino, uit Montevideo, in 1972 aan de heer Jozef Deleu, hoofdredakteur van ‘ Septentrion ’, uit Rekkem, in 1973 aan wijlen de heer Hugo Tomme, van het Internationaal Literair Agentschap, uit Gent, en in 1974 aan mev. Ilse Carola Salm, uit Socking (BRD).
In 1975 ontvingen we dertien inzendingen, uit negen landen en twee werelddelen. Zij waren gesteld in zes talen.
Onder de meest verdienstelijke inzenders noemen we:
1. | de heer dr. Vladimir Osjis, uit Moskou, die meermaals in ons land verbleef en o.m. bijdragen publiceerde over werk van Gaston Durnez en Willy Spillebeen, in het tijdschrift van het Kunsthistorisch Instituut, dat ook instaat voor buitenlandse letterkunde, in de Sovjethoofdstad. |
2. | de heer Werner Kóning, uit Kiel, die zijn militaire diensttijd gedeeltelijk te Sint-Niklaas doorbracht en in verscheidene Duitse tijdschriften artikels over de hoofdstad van het Waasland publiceerde. |
3. | mevrouw Ilse Carola Salm, uit Sócking, vorig jaar laureate van deze prijs, die ons nog steeds op de hoogte houdt van haar werkzaamheid en nog geen punt heeft gezet achter haar ijver om in Duitsland Vlaanderen en de Vlamingen beter bekend te maken. |
De jury, onder voorzitterschap van de heer Jozef van Overstraeten, heeft evenwel de prijs toegekend aan de heer Jos Vinks, uit Merksem (alias Jos Dierickx), die een objektieve en goed gedokumenteerde geschiedenis van de Vlaamse Beweging in vijf talen bezorgde (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans).
We wensen hem geluk met de welverdiende prijs en zijn niet versagende aktiviteit ten bate van ons volk en land.