Brussel: stadsgewest
Een derde belangrijke centrale idee van dit colloquium slaat op Brussel. Niemand heeft de stelling verdedigd van het federalisme met drie. Brussel werd de gehele dag door steeds weer een stadsgewest genoemd met weliswaar specifieke eigenheden en taken, doch waar op de keper beschouwd geen derde gemeenschap leeft. In dit stadsgewest dient één raad en één uitvoerende instantie verantwoordelijk te zijn, niet voor kulturele en persoonsgebonden aangelegenheden en met eerbied en institutionele waarborgen voor de Vlaamse Brusselaars. Dit betekent dubbele meerderheden in de raad en pariteit in de executieve van Brussel - 19 gemeenten.
De vraag werd vaak expliciet of impliciet gesteld of Vlamingen en Walen in feite samen in eenzelfde staatsverband zullen blijven, mocht het zijn dat de geschetste doortastende grondwetsherziening inderdaad gerealizeerd wordt. Deze vraag over het ‘separatisme’ werd door een hoogleraar duidelijk weerlegd, wanneer hij stelde dat in feite de politieke verschillen tussen de twee gemeenschappen aksentsverschillen genoemd kunnen worden en dat één gemeenschappelijk gezag, redelijk en rechtvaardig gedoseerd en samengesteld, steeds aanvaardbaar zal blijven. Waar het uiteindelijk om te doen is, is de bijna ‘kafkaïaanse’ ervaringen met onze centrale administratie en instituties in het algemeen ongedaan te maken door een behoorlijk, modern funktionerend gezag te installeren op het niveau van de gemeenschappen.
Een punt dat eveneens vaak gehoord werd is dat artikel 107 quater van de grondwet, handelend over het Vlaamse, Waalse en Brusselse gewest, beter niet uitgevoerd wordt. In de plaats daarvan is het wenselijk dat een nieuwe grondwet gestalte geeft aan een moderne staat waar de gemeenschappen politiek volwaardig funktioneren, en met uiteraard een reeks van lokale en centrale beleidsmateries die niet door de gemeenschappen vervuld kunnen worden.