Waarom Euregio?
Burgemeester Reynen behoort tot de jongere magistraten die zich na de Tweede Wereldoorlog hebben ingespannen om van het ideaal van een Verenigd Europa een stukje werkelijkheid te maken. Maar dan op een realistische wijze, zonder zich te verliezen in leuzen of onwezenlijke plannen. Beginnen daar waar het kan. En dat is bij de staatsgrenzen, wanneer de mogelijkheden zich voordoen. Al vroeg had de heer Reynen met grensoverschrijdende activiteiten te maken, zoals in zijn functie van voorzitter van de ‘Union Internationale des Jeunes Démocrates Chrétiens’, die in Parijs is gevestigd: de jongerenorganisatie van de christen-democratische partijen in Europa. Hij is thans president van de Raad van Europese Gemeenten, waarvan hij voordien secretaris was.
Destijds was de heer Reynen gedelegeerde in de Raad van Europa. Voorts is hij lid van de Eerste Kamer voor de K.V.P., vandaar zijn relaties in Den Haag, in Brussel en in Straatsburg. In gewestelijk verband is burgemeester Reynen voorzitter van de Werkgroep Wegen in Twente en een groot voorstander van de verdere aanleg van de E-8 omdat hij de grote internationale verkeersverbindingen als de belangrijkste hulpmiddelen beschouwt om tot hechtere banden tussen de volkeren te geraken.
Staatkundige grenzen zijn meestal het gevolg van politieke gebeurtenissen en op grond daarvan genomen beslissingen. Burgemeester Reynen noemt dan de grens van 1830 tussen Nederland en België.
Het is voor hem de vraag of de grenzen hun betekenis, zoals op het moment dat ze werden vastgelegd, behouden. Althans als een werkelijke scheidslijn, waar voor beide kanten alles ophoudt. ‘De historie voert voldoende bewijsmateriaal aan om deze stelling te rechtvaardigen’, aldus de heer Reynen.
Hij wijst tevens op het feit dat er een grotere binding bestaat tussen de bewoners aan weerszijden van de grens dan met die behorende tot hetzelfde staatsverband. ‘Waarschijnlijk ook omdat de harteklop van het staatkundig leven aan de grens zwakjes in de regel wordt vernomen. Natuurlijk hebben we de staatsgrenzen te eerbiedigen en zo nodig te verdedigen, maar de grens kan ook een natuurlijke hinderpaal zijn’.
Het wonen en werken in een grensgebied heeft burgemeester Reynen, geboortig uit Brabant en voor zijn komst naar Oldenzaal, burgemeester van Wervershoof in West-Friesland, in zijn opvatting, dat in het belang van Europa in een wijder verband moet worden gedacht en gehandeld aanmerkelijk versterkt.
Vrijwel dagelijks heeft hij met grensoverschrijdende problemen te maken. Hij noemt daarbij, in het bij-