1975: Jaar van taal- en letterkundige jubilea in Zuid-Afrika
Dit jaar worden er in Zuid-Afrika tal van herdenkingen en jubilea gevierd en verscheidene daarmee verband houdende plechtigheden en activiteiten georganiseerd, als de onthulling van gedenktekens, het uitgeven van jubileumgeschriften en herdenkingspostzegels. Enkele van de jubilea hebben op het staatkundig terrein betrekking. Op 10 oktober zal het 150 jaar zijn geleden, dat Paul Kruger werd geboren. Ter gelegenheid daarvan, aldus het maandblad NUZA, zal tegen die datum de fraai gerestaureerde boerderij Boekenhoutfontein bij Rustenburg in West-Transvaal voor het publiek ter bezichtiging worden opengesteld. Misschien wordt ook een gelegenheidspostzegel gedrukt en uitgegeven. De meeste herdenkingen zullen betrekking hebben op de Afrikanertaal- en letterkunde. Het hoogtepunt zal de plechtige onthulling met Taalfeest van het monument voor de Afrikanertaal te Paarl in West-Kaapland zijn. Het is een symbolisch uitgebeeld kunstwerk met een zuil, omringd door grotten en koepels en geflankeerd door een vijver als oerwater, waaruit het Leven is voortgekomen. De onthulling is verbonden met de herdenking van het begin der Eerste Afrikanertaalbeweging. Deze dateert van de stichting van het Genootskap van Regte Afrikaners te Paarl in 1875 - derhalve 100 jaar geleden. De drie stichters van het Genootskap waren Arnoldus Pannevis en C.P. Hoogenhout, beiden immigranten uit Nederland, alsmede ds. S.J. du Tois die steeds nog als taalheld wordt geeerd.
Reeds Pannevis pleitte voor de vertaling van de Bijbel in het Afrikaans en Hoogenhout heeft dan ook Bijbelgedeelten vertaald. Het duurde tot 1933 eer dit omvangrijke werk gereed was. De grootste bijdrage aan die vertaling en aan de Afrikaner berijming der Psalmen en Gezangen werd geleverd door ds. S.J. du Tois jr., een zoon van de stichter van het Genootskap. Hij is als dichter en pionier van de Tweede Afrikanertaalbeweging bekend onder de naam van Totius.
Omstreeks 1900 is de Eerste Taalbeweging doodgelopen wegens de nederlaag van het Afrikanerdom in de Boerenoorlog en de daaruit voortvloeiende economische depressie. In de moeilijke jaren na 1900 hadden de meeste Afrikaners te veel moeite met hun strijd om het bestaan om veel aandacht aan hun taal en het onderwijs daarin te geven. Vandaar het late tijdstip van de verschijning van de Bijbel in het Afrikaans. Tegen 1910, het jaar van de Unie van Zuid-Afrika, is de Tweede Afrikanertaalbeweging ontstaan. Zij is ingeluid met de verschijning van gedichten van Totius, C.L. Leipoldt, Jan F. Celliers en Eugène Marais, waarin het Afrikaans zich verhief tot het peil van letterkunde van hoog gehalte,
Manifestaties van de Tweede Taalbeweging waren de oprichting van de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns te Pretoria in 1909 en van het Afrikaanse Taalgenootskap, 70 jaar geleden op 13 december 1905. Voorts is het dit jaar 60 jaar geleden, dat de Akademie de befaamde Hertzogprijs voor letterkundig werk in het Afrikaans heeft ingesteld.