Afdeling Brussel brengt hulde aan H. Meert
Met een akademische zitting en een interessante tentoonstelling werd op 22 november 1974 in de Rik Wouters-studio te Brussel het feit herdacht dat 50 jaar geleden H. Meert overleed. Deze voor het ANV zo belangrijke gebeurtenis wilde de afdeling Brussel niet zonder meer laten voorbijgaan. Het voltallige bestuur mocht een talrijk en uitgelezen publiek verwelkomen, waaronder vice-gouverneur Cappuyns, senator Van der Elst, de heren J. van Loosdrecht en F. du Toit Spies, respectievelijk Ambassaderaden van Nederland en Zuid-Afrika, Em. Prof. Dr. W. Pée en algemeen secretaris J. Cantrijn.
In zijn inleidend woord stipte Prof. Dr. H. Van Nuffel, voorzitter van de afdeling, aan dat H. Meert, pedagoog, wetenschapsman en bewust vlaming, als dusdanig geen verleden tijd maar wel levende historie is, die allen tot voorbeeld dienen kan. In een tijd waarin de geschiedenis overal gecontesteerd wordt, blijven zijn leven en werk een onweerlegbaar getuigenis voor de aktiviteit van hen die tegen alles en allen in het voor de hand liggende moesten bewijzen en zo bijdroegen tot Vlaanderens heropstanding, aldus de voorzitter.
Vervolgens werden de grote fazen uit het leven en werk van H. Meert belicht door historicus A. de Bruyne.
Tenslotte opende de heer Clem de Ridder, directeur van het Contact- en Cultuurcentrum, de tentoonstelling. In zijn rede beklemtoonde hij de grote betekenis van het ANV voor de culturele integratie van Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika, drie landen ‘als in eenen stronck geplant’, naar Marnix' woorden. Verder verheugde de heer de Ridder zich over de officiële samenwerking tussen Nederland en België, maar meende dat deze samenwerking ook moet steunen op de inspiratie, de goede gezindheid en de wil tot realisatie van de basis. Alleen een groeiend gemeenschaps-bewustzijn zal deze versterken en de spreker was er dan ook vast van overtuigd dat het ANV na 80 jaar nog heel wat werk voor de boeg van zijn drie scheepjes liggen heeft.
De veelzijdigheid van de tentoonstelling, die nochtans met beperkte middelen en in kort tijdsbestek werd opgezet, komt duidelijk tot uiting in de prachtige katalogus samengesteld door Dr. J. Vermaut. In negen afdelingen wordt een vrij volledig beeld gegeven van H. Meert en zijn tijd. In de eerste secties krijgen we naast dokumenten van algemene aard ook personalia en stukken waarin zijn onderwijzers-loopbaan tot uiting koint. Zijn wetenschappelijke aktiviteit als taalpuritein en polemicus komen aan bod in de derde afdeling. Een volgende onderverdeling toont Meert als vader en bezieler van het ANV, terwijl in de vijfde afdeling zijn aktie voor de vervlaamsing van de Gentse Hogeschool wordt belicht. De zesde afdeling behandelt oorlogsperiode en aktivisme, terwijl de laatste drie gewijd zijn aan ballingschap, overlijden en blijken van waardering.
Uit bovenstaande bewust uitvoerige beschrijving van de katalogus moge blijken dat de afdeling Brussel geen inspanning onverlet heeft gelaten om deze gebeurtenis in de annalen van het Algemeen Nederlands Verbond vast te leggen. Geen enkel lid, geen enkel sympatisant zou deze met meerdere afbeeldingen verluchte katalogus die ook alle hogergenoemde gelegenheidstoespraken bevat in zijn boekenkast mogen ontbreken.
Drs. Y.J.D. Peeters
De Katalogus ‘Hulde aan H. Meert’ door Dr. J. Vermaut is te bekomen tegen de prijs van 60 frank (incluis port) te storten op PRK. nr. 113106 van Algemeen Nederlands Verbond Afdeling Brussel.
Gedegen belangstelling voor de tentoonstelling H. Meert te Brussel.
De organisatoren van de tentoonstelling samen met vice-gouverneur Cappuyns.