Geen executies in belgië na de eerste wereldoorlog.
In het buitengewoon interessant en degelijk overzicht over het A.N.V., verschenen in Neerlandia, nummer 3, 78ste jaargang, lees ik in het hoofdstuk ‘Ontwikkeling van het A.N.V. tussen de twee wereldoorlogen’ (blz. 70, eerste kolom, 3de paragraaf):
‘Verschillende leiders van het A.N.V.-Vlaanderen, waaronder de stichter Hippoliet Meert, werden veroordeeld, in hechtenis genomen en in sommige gevallen terechtgesteld’.
Aangezien deze tekst betrekking heeft op de toestand in Vlaanderen na 1918, sluipt er ontegensprekelijk een vergissing in, want na de eerste wereldoorlog werd bij de activistenvervolging geen enkele politieke veroordeelde in België geëxecuteerd. Executies waren er wél (en bij de vleet!) na de tweede wereldoorlog.
Het verschil in de (‘milde’) bestraffing - na 1918 - van het activisme en de (harde) bestraffing - na 1944 - van de collaboratie in België, is trouwens heel opvallend en juridisch zelfs onverklaarbaar. De activisten waren immers opgetreden toen het Belgisch leger nog in de oorlog 1914-1918 tegen de Duitsers aan de IJzer vocht. De collaborateurs (1940-1944) daarentegen handelden maar pas na de eervolle capitulatie van het Belgische leger, in een land met compleet rechtsvacuüm, in een periode tijdens welke de eigen Belgische politionele instellingen hun werk, in sommige gevallen zelfs hun gewapende taak (onder toezicht van de bezettende overheid) bleven voortzetten en de Belgische rechtbanken door voort te blijven zetelen (heel de duur van de bezetting) het voorbeeld tot collaboratie gaven.
Het waren diezelfde rechtbanken die na 1944 als beschuldigers optraden, executies uitspraken en lieten uitvoeren.
Tot slot moge ik er uw aandacht op vestigen dat het op 20 november a.s. een halve eeuw geleden is dat Hippoliet Meert overleed. Over diens laatste levensjaren schreef wijlen mijn oude, onvergetelijke vriend Karel Angermille vele ontroerende bladzijden in zijn dagboek ‘De lotgevallen van een activist’ (uitgave De Regenboog - Antwerpen 1931). Ondermeer op blz. 351 de manier waarop hij in het ziekenhuis te Middelburg de ontslapen Hyppoliet Meert ging begroeten: ‘Als laatste afscheid drukte ik een langen kus op het koude, breede voorhoofd, dat zooveel voor Vlaanderen gedacht en gewrocht had’.
Als wij in november a.s. een dankbare gedachte wijden aan de stichter van het A.N.V., zullen we meteen ook de edele dr. Alfons Depla willen gedenken, die een maand eerder, op 14 oktober 1924 te 's Gravenhage in ballingschap stierf en wiens laatste woorden als een testament klonken voor de hele nederlandse zaak.
ALBERT GOOVAERTS
Antwerpen