Op eigen benen
De Vlaamse cineasten moeten volledig op eigen benen staan. Zij krijgen voor de filmavonden weinig of geen materiaal ter beschikking.
‘Wij moeten onze plan trekken voor het vervoer van het filmmateriaal naar de zalen’, vertelt de h. Bernard Henry, voorzitter van de Club van Vlaamse Explorators en zelf een bekend voordrachtgever en cineast.
‘De meeste Vlamingen doen het vervoer met hun eigen auto. Zij nemen ook hun eigen filmprojectors mee naar de zalen en zorgen bovendien voor de geluidsinstallatie. Een operator hebben wij evenmin, dus zorgen we daar ook zelf voor. Dikwijls gaat een echtgenote of een ander familielid van de cineasten mee’. Hugo Rau, een Vlaming, heeft de leiding over ‘Ontdek de Wereld’. Hij is een ondergeschikte van de dagelijkse bestuurder van V.A.C.V.
De h. Rau stelt omtrent de verdeling van het materiaal: ‘De voordrachtgevers in de reeks van “Ontdek de Wereld” zijn Vlamingen, die in het land wonen. Zij hebben een contract met V.A.C.V. voor een gans seizoen (vb. van september tot mei). Deze mensen kennen hun weg in het land en kunnen dus gemakkelijk met hun eigen auto naar de zalen rijden.
Voor de cineasten van “Exploration” ligt het anders. Zij komen gewoonlijk uit Frankrijk en maken een rondreis in ons land gedurende een drietal maanden. Deze mensen brengen alleen hun film uit Frankrijk mee. Voor de projectietoestellen en de geluidsapparatuur zorgt V.A.C.V.-A.D.A.C. zelf. De franstalige voordrachtgevers krijgen voor hun verplaatsingen een auto met chauffeur ter beschikking, die de weg kent in het land. Meestal verblijven de Franse cineasten in hotels. De chauffeur van A.D.A.C. brengt en haalt ze daar. De chauffeur is meteen de operator, die tijdens de filmvoorstellingen de projectietoestellen en de geluidsapparatuur bedient.’
Nog andere Vlaamse voordrachtgevers zijn het, net als Bernard Henry, niet eens met de materiaalverdeling van V.A.C.V. De jonge Gentse cineast Lode Nusselein stelt: ‘Er is een te groot verschil tussen “Exploration” en “Ontdek de Wereld”, dat telkens weer minder bedeeld wordt.
Het is onlogisch dat de cineasten, die voor OdW werken slechts één apparaat ter beschikking krijgen van V.A.C.V.’
Voorzitter Bernard Henry geeft een voorbeeld van de volgens hem onaanvaardbare manier van werken in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel:
‘Bij de persvoorstelling van een van mijn films, die in de reeks ‘Ontdek de Wereld’ moest lopen, was er een operator ter