Arbeidsbalans
In het arrondissement Antwerpen, thans de streek in het Benelux-Middengebied met zowel absoluut als relatief het grootste vraagoverschot op de arbeidsmarkt, zal het tekort aan arbeidskrachten nog gaan toenemen. In 1980 zouden daar 433.000 arbeidsplaatsen kunnen bestaan, d.w.z. zowat 53.000 of 14 procent meer dan er aktieve personen wonen.
Het arrondissement Hasselt, waar het vraagoverschot in 1969-'70 weliswaar zeer bescheiden was, zal tegen 1980 zelfs een overschot aan arbeidskrachten kennen. In Zuidoost en Midden-Brabant zal zich een kleine daling van het vraagoverschot gaan voordoen; in Noordoost-Brabant zal de toestand zoals hij nu is nauwelijks worden gewijzigd. In de gebieden die nu al hebben af te rekenen met aanbodsoverschotten, zullen die moeilijkheden nog gaan toenemen. Voor het arrondissement Leuven wordt dat overschot in 1980 geraamd op 43.000, voor Turnhout op 32.000, Maaseik 26.000, Tongeren 19.000 en Mechelen 18.000. In Maaseik zal, volgens het syntesemodel, de werkgelegenheidsindex zelfs dalen tot 62.
In Nederlands-Limburg zal de verhouding tussen arbeidsvraag en -aanbod evenmin verbeteren. Met name Zuid-Limburg zal een sterke absolute toeneming van het aanbodsoverschot vertonen. In West-Brabant zal het huidige lichte aanbodsoverschot straks omslaan in een bescheiden overschot van de vraag naar arbeidskrachten.
Het Benelux-Middengebied is gelegen in het dichtst bevolkte deel van Europa, dat gevormd
De grens deed een leeg ‘binnengebied’ ontstaan, zonder noemenswaardig verkeer.
wordt door België, Nederland, Duitsland en het noorden van Frankrijk. Begin 1970 telde het 5.355.000 inwoners, dat is 396 per vierkante kilometer en 23,7 procent van de totale bevolking van Nederland en België samen. Dat relatieve aandeel groeit gestadig.
Het centrale gedeelte van het Benelux-Middengebied, dat door de Noordbrabantse stedenrij en de rij Antwerpen - Leuven - Hasselt - Maastricht - Eindhoven kan worden afgebakend, bevat slechts enkele kleinere steden (Turnhout, Herentals, Geel, Mol, Weert). De belangrijkste steden van het Benelux-Middengebied vormen a.h.w. een gordel rond een vrij leeg centraal gedeelte.