‘Och lieve heer, geef mij een kilo Vlaanderen en een kilo Nederland’
(Miel Cools)
Gekleed in een sportpak en een shirt, met open kraag, beladen met Blankenbergse kreeften en garnalen, en met de vriendelijke handdruk van de Blankenbergse burgemeester, begon A. Vondeling, aan de Belgisch-Nederlandse grens aan een mini-fietsende verkiezingsstunt van 400 km.
Het ging er echter vroeger niet zo vriendschappelijk aan toe aan die Belgisch-Nederlandse grens, integendeeld zelfs.
De gehele middeleeuwen waren er weinig problemen tussen Noord en Zuid, enkel na de onafhankelijkheid van de Noordelijke Provincies begon de tegenstelling en de vervreemding tussen beide toe te nemen. Die tegenstelling vond haar hoogtepunt in de 16e en vooral in de 17e eeuw. Hollandse troepen schrokken er niet voor terug Brabant en Vlaanderen geregeld te brandschatten, ook de verfransing die onder Napoleon vaste voet kreeg bij de leidinggevende klasse, deed aan de verstandhouding geen goed.
Van deze tegenstelling, die zich ook op ekonomisch vlak uitte blijft nu gelukkig weinig over. Die ekonomische tegenstellingen waren toen zo groot dat Nederland zelfs verhinderde dat de Indische Compagnie werd opgericht, het verbood zelfs de invoer van Vlaams linnen en de zijde-industrie die in Antwerpen bloeide werd definitief geschorst na een ultimatum van onder andere... Nederland. De blokkade van de Schelde door Farnèse betekent dan definitief de ondergang van Antwerpen als handelsstad. In honderd jaar tijd verlaten tweederde van de Antwerpenaren hun stad en trekken naar het Noorden dat door die immigratie een periode van ekonomische bloei kent. Holland ontwikkelde zijn vloot, voerde handel en koloniseerde, terwijl Vlaanderen tot Maria Theresia moest wachten om terug wat welvaart te kennen. Nu nog zijn de Nederlanders een handelsvolk, zij bezitten een sterke vloot en de grootste wereldhaven die hun producten en hun naam over de hele wereld ronddragen. Langzamerhand vervaagt nu ook de ekonomische tegenstelling en gaan beide landen samenwerken; de Benelux, die in 1944 werd opgericht, is daarvan een eerste bewijs, ook in de West-Europese Unie, de Raad van Europa, de E.G.K.S., de E.E.G. en de NAVO vinden ze mekaar steeds terug als hechtere partners. De geringe betekenis van de grens zal nog vervagen in een verenigd Europa, en zal uiteindelijk nog enkel als een voorbeeld gelden van de verdeeldheid die vroeger heerste tussen beide landen. Zij zal ten slotte te herleiden zijn tot wat nu onze provinciegrenzen betekenen; enkel een administratieve rol. De grens tussen beide landen die eens de harde scheiding vormde tussen twee ekonomisch sterk konkurrerende landen, heeft nu bijna enkel een staatkundige, en bijna geen praktische betekenis meer.
Toch heeft die grens nog een andere betekenis, de politieke tegenstelling, de verschillende godsdiensten te noemen die een verandering van de volksaard tussen beide teweegbracht. Er groeide een mentaliteitsverschil tussen de strakke, nauwkeurige, strikt logisch redenerende Nederlander en zijn goedluimige, niet zo nauwlettende Vlaamse buur. De Nederlander kijkt in de toekomst en plant. Het IJsselmeer wordt drooggelegd en duizenden hektaren nieuwe grond worden bijgewonnen; zijn luchtvaartmaatschappij boekt geregeld winsten en hij zorgde voor de grootste haven ter wereld. Vlaanderen wordt soms gekenmerkt door besluiteloosheid en tweeslachtige, niets oplossende beslissingen. Om slechts een voorbeeld te noemen; reeds jaren zitten wij verveeld met de vraag: Antwerpen of Zeebrugge als nationale haven. Wij steunen beide havens zodat wij geen echte moderne en sterke wereldhaven bezitten. Maar toch heeft Vlaanderen talrijke kwaliteiten, het heeft onder andere een verleden waarop weinig landen bogen kunnen en als centrum van het verenigd Europa heeft Vlaanderen een grote toekomst.
Samen zouden Nederland en Vlaanderen een bijna ideaal volk vormen, daarom ook vraagt Miel Cools een kilogram Vlaanderen en een kilogram Nederland. Misschien klinken deze woorden een weinig simplistisch als titel van een artikel over de Vlaams-Nederlandse grens, toch bevatten zij een diepe waarheid: Vlamingen en Nederlanders bevatten veel komplementaire kwaliteiten.
Alhoewel de grens tussen Vlaanderen en Nederland nog louter een staatkundige waarde heeft, duidt hij ook twee verschillende leefgemeenschappen aan. Er heerst nog steeds een mentaliteitsverschil tussen Noord en Zuid, maar hopelijk zal Miel Cools ooit eens zijn weegschaal kunnen opbergen...
GUY TAERWE
ZEVERGEM