Op de leestafel
Arthur Verthé; Bernard Henry:
Vlaanderen in de wereld
D.A.P. Reinaert Uitgaven - Brussel - 1972.
Wie Arthur Verthé kent, en de verbeten ijver waarmee hij zich sedert jaren inzet voor de opsporing van Vlaanderens culturele en sociale vingerafdrukken buiten de eigen enge grenzen, zal zijn recentste werk - het lijvige boek ‘VLAANDEREN IN DE WERELD’ - onmiddellijk situeren als een logische, en onvermijdelijke, exteriorisatie van zijn levensinzet als mens en schrijver.
In ‘Vlaanderen in de Wereld’, dat elke Vlaming als een episch archiefstuk voor zijn kinderen en kleinkinderen zou moeten bewaren, belicht de auteur het socio-economisch en cultureel profiel van de Vlaamse emigranten in Noord-Amerika (meer bepaald: Canada en de Verenigde Staten van Amerika). Uit de verhaaltoon - met die onmiskenbare neerslag van de geoefende pen van globetrotter Bernard Henry - zou men echter ten onrechte besluiten dat het hier om een reeks indringende reisindrukken gaat. Oningewijden zullen bezwaarlijk kunnen beseffen welk een titanenwerk aan deze uitgave, geschreven in opdracht van BELGIË IN DE WERELD v.z.w., is voorafgegaan: voorstudies, consultatie van stapels bronnen en documentatie, honderden gesprekken met uitgeweken landgenoten, conferenties, lezingen, en ten slotte de vruchtbare background van jarenlange kontakten en sociale bedrijvigheid met en in Noord-Amerika zelf. De inventaris van deze bevindingen van de nauwkeurige waarnemer en socioloog-van-de-diaspora die Verthé is, had een heel ander soort publicatie kunnen worden. Maar op meesterlijke wijze heeft de schrijver kunnen voorkomen dat hun boek een encyclopedische dissertatie zou worden. Zegt Verthé in zijn inleiding: ‘het is immers de verwachting een zo ruim mogelijk publiek te bereiken’. Dit is o.i. de grootste verdienste van dit werk: dat het een uitermate vlot leesbaar naslagwerk geworden is, waar inderdaad een ruim en gevarieerd publiek genoegen aan zal beleven: niet enkel de Vlaming hier te lande, die zich meer dan oppervlakkig interesseert voor Vlaanderens vaak verborgen en doodgeverfde internationale dimensie, maar ook, en niet in het minst, de overzeese Vlaming, die in dit bezielde vulgarisatiewerk een nooit meer weg te wissen bevestiging van zijn eigenwaarde zal vinden. Een glansrijke prestatie.
De toelichtingen bij elk van de drie delen (Ontario - Canada - V.S.A.), onder de vorm van strikt documentaire gegevens, statistieken en bronvermeldingen, bezorgen het werk authenticiteit, rijpheid en objectiviteit, die de verteltrant en de diepmenselijke dimensie allerminst in de weg staan.
Na de lektuur van dit in meer opzichten kolossale werk, rijst spontaan de bedenking dat het zonde zou zijn als het bij deze ène uitgave zou blijven. In zijn voorwoord drukt Arthur Verthé de hoop uit, eens de wereldreis te kunnen rondmaken. ‘Onze Vlaamse aanwezigheid, mogelijkheden en verplichtingen strekken zich immers zoveel verder uit, tot in Latijns-Amerika, tot Azië, Australië, Afrika... en Europa’. De vele officiële en privé instanties, die de verwezenlijking van deze uitgave moreel en materieel gesteund hebben, zullen in de hoogstaande litteraire en volkenkundige kwaliteit en in de bestseller-aspiraties van dit werk ongetwijfeld de stimulans vinden om met de gepaste inzet van middelen Verthé op te dragen, de bakens van hun ontdekkingsreis door het geestelijk erfgoed van het Vlaamse volk met evenveel verve en liefde te verleggen.
WARD LERNOUT