Onbegrijpelijker nog is de stilte rondom de regeringsontwerpen i.v.m. de Voerstreek. Nadat de Raad van State in september gesteld had dat de regeringsontwerpen i.v.m. de Voerstreek ongrondwettelijk zijn, verklaarde de eerste minister eerst dat hij dat advies niet kende en een week later konden we doodleuk lezen dat de regering in feite niet verplicht is zich aan de grondwet te houden.
Geen reactie in ons vaderland.
Wél reactie in gans Europa tegen de vogelvangst in België en minister Tindemans grijpt eindelijk in. Zelfs de oppositie knikt goedkeurend; maar vice-premier Cools dreigt met represailles tegen de middenstanders (ministerie Tindemans) als het verbod op de vogelvangst niet ingetrokken wordt of uitgebreid tot de jagers. Gelukkig staat de C.V.P. achter haar minister. Dacht U? Drie parlementsleden van die partij stapten in Roeselare op achter poppen die de minister aan de galg wensen. Er komt nu een commissie om te zien wat men verder doen kan. Maar daarmee is het lijstje op verre na niet af.
De nationale schoolpaktcommissie die een akkoord zal uitwerken tussen de drie nationale partijen vooraleer de niet-nationale partijen mee aan tafel mogen zitten, is met haar rapport klaargekomen. En wat lezen we in ‘De Standaard’ van 28 september: ‘De grote tema's zijn dus onder alle deelnemende partijen te bediscussiëren. Het protokol schijnt bovendien niet eens de bepaling te bevatten dat de drie partijen in hun onderhandelingen met de andere partijen zullen vasthouden aan enkele punten waarover wel een akkoord met drie mogelijk was’. Ziezo, dat is het nationale akkoord dan, en als men bedenkt dat dit geweldige resultaat na drie maanden bereikt werd, heeft men een idee over wat ons verder te wachten staat. De eerste fase beleefde men trouwens reeds op 12 oktober wanneer men het over de ondertekening van dit protocol zelfs niet eens kon worden.
In de taalgrensgemeenten worden alle wettelijke bepalingen nu streng toegepast, zegt de minister van binnenlandse zaken. Regeringscommissarissen zijn dus niet nodig. Tot het TAK-comité het tegenovergestelde bewijst en tenslotte zelf orde op zaken gaat stellen. Wat ook weer niet zonder gevaar is, want het Belgische gerecht is niet mals voor wie de wet toepassen wil.
Zo staat dan in 1972 weer een grijze Flor Grammens voor de rechter omdat hij in de toepassing van de wet geloven blijft. De plaats is Schaarbeek. Eerst is het dossier niet klaar. De volgende keer is de advokaat niet aanvaardbaar. Het proces wordt uitgesteld. Maar in Schaarbeek komt Jozef K. in naam van gans Vlaanderen weldra opnieuw voor de rechter. Het gerecht moet zijn blinde loop hebben.